Hlavní obsah

V závodě Škody ve Vrchlabí se malý vůz Up! vyrábět nebude

MLADÁ BOLESLAV

Vedení největší evropské automobilky Volkswagen, majitele Škody Auto, zamítlo původně plánovanou výrobu malého vozu Up! ve Vrchlabí. Důvodem jsou podle mluvčího koncernu Christopha Adomata především měnová rizika spojená s českou korunou. Informuje o tom Boleslavský deník.

Foto: ČTK

Volkswagen Up!

Článek

K projektu malého vozu se upínaly naděje zaměstnanců vrchlabského závodu Škody Auto. Sériová výroba malého a levného vozu pro ně měla zajistit práci na řadu let dopředu. Znamenalo by to také modernizaci podniku a mnohamilionové investice do technologií. Také proto s rozhodnutím koncernu nesouhlasí odbory.

Nechtějí v Česku další investice kvůli výkyvu kursu koruny vůči euru

"Zaměstnanci firmy Škoda, zejména ve Vrchlabí, splnili všechny své úkoly, aby projekt malého vozu získali. Byli flexibilní, mají vysokou produktivitu práce a nabídli značný technický um i příznivé mzdové podmínky. Koncern ale svůj slib nesplnil," řekl listu předseda škodováckých odborů Jaroslav Povšík.

Koncernové představenstvo zdůvodnilo nepřidělení výroby do Vrchlabí rozhodnutím české vlády nepřijmout v nejbližší době evropskou měnu euro. Kvůli výkyvu kursu koruny vůči euru a dolaru by podle manažerů Volkswagenu byly další investice v Česku nehospodárné.

Vedení firmy připustilo stažení výroby ze Slovenska

Ve Vrchlabí by se však mělo vyrábět dál a rozhodnutí koncernu by se nemělo nijak odrazit na zaměstnanosti. Odbory nyní budou požadovat vytížení Vrchlabí navrácením produkce nové octavie z Bratislavy. "Na Slovensku se náklady na vyrobený vůz zvyšují o 400 eur proti nákladům na výrobu v našem závodě. Tato situace by tak mohla připomínat vytunelování vlastní firmy," dodal Povšík.

Stažení výroby octavie ze Slovenska připustilo i vedení Škody Auto. "Existují různé varianty, a toto je jedna z nich. Ještě o tom ale není rozhodnuto definitivně," řekl v úterý ČTK mluvčí firmy Jaroslav Černý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám