Hlavní obsah

Obamův úspěch ve volbách může pomoci automobilkám

Úspěch demokratického senátora Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách může pomoci především odborářům a automobilkám. Horší časy ale zřejmě čekají těžební koncerny a výrobce léků, shodují se ekonomové. Podle nich je také možné, že Kongres prosadí další soubor opatření na podporu ekonomiky, a to až v objemu 150 miliard dolarů (asi 2,8 biliónu Kč).

Článek

"Je zde obecná shoda, že je potřeba nějaká forma stimulačních opatření," řekl podle agentury AP šéf společnosti ClearView Economics Ken Mayland. Asi největší úkol, který na nového prezidenta čeká, je zlepšit stav ekonomiky. Ta je podle většiny analytiků už teď v recesi, i když oficiální statistická data ji zatím nepotvrdila.

Americká ekonomika nyní zažívá nejtěžší časy od dob velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Problémy se vyskytly v rizikové části hypotečního trhu, odkud se přenesly na úvěrové trhy a zasáhly celou globální ekonomiku. Realitní trh v USA tak nyní prochází rozsáhlým útlumem, který některým lidem nedovoluje splácet úvěry.

Hospodářský útlum v kombinaci s rychlým růstem rozpočtového deficitu, který by podle některých odhadů mohl už v tomto fiskálním roce vystoupit k jednomu biliónu dolarů, ale zřejmě Obamovi znemožní prosadit některé jeho ambiciózní sliby. Může jít například o rozšíření zdravotní péče a o podporu alternativních zdrojů energie.

Obama také slíbil, že část vyšších výdajů, které si vyžádá realizace jeho předvolebních slibů, bude kompenzovat zvýšením daní právnických osob, více ale možná budou státu na daních odvádět i rodiny, které si vydělají víc než 250 000 dolarů ročně (přes 390 000 Kč měsíčně).

Horší časy čekají těžební koncerny

Obama už v předvolební kampani slíbil, že pomůže největším americkým automobilkám, což je Ford Motor, General Motors a Chrysler. Nedávno schválený úvěrový program, který má automobilkám pomoci řešit nepříznivou finanční situaci v důsledku masivního útlumu prodeje automobilů, by Obama mohl zdvojnásobit na 50 miliard dolarů. Bude za to ale zřejmě očekávat, že automobilky budou vyvíjet úspornější vozy.

Těžší časy patrně čekají těžební koncerny, které možná budou muset platit vyšší daň ze zisku. Obama také prosazuje, aby Spojené státy v příštích deseti letech vynaložily až 150 miliard dolarů na podporu vývoje hybridních vozů, elektromobilů a obecně alternativních zdrojů energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám