Hlavní obsah

Čína prorazila se svým letadlem na zahraniční trh

Právo, nek

Čína poprvé slaví mezinárodní úspěch s regionálním dopravním letadlem, které zcela sama vyvinula a vyrobila. O stroj typu AR J21 projevila zájem leasingová společnost amerického koncernu GE, jež si objednala hned pět kusů a na dalších dvacet dohodla opci.

Článek

Dohodu o zakázce, jejíž hodnota se odhaduje na 750 mil. dolarů (14,3 mld. Kč), podepsali v úterý v jihočínském Zhuhai zástupci americké strany s představiteli čínské státní společnosti Commercial Aircraft Corporation of China (CACC).

Letadlo, které pojme 90 cestujících, představila Čína už koncem loňského roku. Nyní má objednávky už na více než sto kusů s tím, že je začne dodávat ve třetím čtvrtletí 2009. Dosud si stroj objednávaly jen domácí společnosti.

CACC vznikla začátkem letošního roku sloučením dvou státních výrobců letadel AVIC I a AVIC II. Záměrem bylo vytvořit velkou společnost, která bude konkurovat Boeingu a Airbusu, a současně získat nezávislost na obou těchto výrobcích. Čínská firma mezitím zahájila vývojové práce na letadle, jež pojme 150 pasažérů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám