Hlavní obsah

Cena ropy vyskočila o 11 procent kvůli omezení saúdské těžby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Cena americké ropy vyskočila o více než 11 procent za náznaků, že největší světový exportér suroviny, Saúdská Arábie, výrazně snížil těžbu. Svou roli hraje na trhu i světová finanční krize, uvádějí obchodníci. Americká ropa podražila o 7,43 dolaru na 71,34 USD za barel a v Londýně se cena severomořské ropy Brent zvýšila o 7,16 USD na 67,64 USD.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jeden z informovaných zdrojů z oboru odhadl, že Saúdská Arábie snížila denní průměrný vývoz ropy proti srpnovému vrcholu o 900 000 barelů. Z trhu se tak vytrácejí pochybnosti, zda se Saúdská Arábie podřídila rozhodnutí kartelu OPEC z minulého měsíce. Ministři organizace rozhodli, že skupina sníží vývoz o 1,5 miliónu barelů ropy za den.

"Trhy s ropou vyskočily zpět z nočních minim díky triu podpůrných faktorů: slabému dolaru, rostoucím akciím na světových burzách a díky úvahám o tom, že Saúdská Arábie již asi snížila produkci," uvedl analytik Citi Futures Perspective Tim Evans. Ostatní členové kartelu OPEC zřejmě snížili produkci také.

Akcie na Wall Street vzrostly, protože pozornost investorů přitahují prezidentské volby. Zájem o akcie vyvolala také skutečnost, že jsou mnohé tituly po posledních vlnách prodeje nejlevnější za pět let. Příznivě působí také známky, že světová finanční krize polevuje, napsal Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám