Hlavní obsah

Temelín bude dál několik týdnů vyrábět jen z druhého bloku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN

Jaderná elektrárna Temelín bude ještě několik týdnů vyrábět elektřinu pouze z druhého bloku. Oznámil to její mluvčí Marek Sviták. Podle něj je příčinou porucha na lopatce turbíny.

Článek

Kontrola poškozeného rotoru turbíny prvního bloku odhalila, že ulomená lopatka poškodila i místo jejího uchycení. Oprava u výrobce Škoda Power v Plzni bude proto náročnější a časově delší, než se počítalo. Potrvá předběžně do poloviny prosince. 

"Od tohoto termínu se bude odvíjet harmonogram opětovného připojení bloku do sítě," dodal mluvčí.

Temelínští nyní čekají na výsledky, jak dopadnou další podrobné kontroly a materiálové analýzy v Plzni a expertizy Českého vysokého učení technického. Teprve pak rozhodnou o dalším postupu. Tedy využijí-li opravený díl, nebo do turbíny namontují náhradní, už dříve používaný rotor, který souběžně připravují k případné výměně.

Kdy bude první blok schopen znovu vyrábět, tak není zatím jasné. Původně se počítalo s tím, že oprava poškozeného rotoru potrvá asi tři týdny. Blok je přitom mimo provoz už od konce července a do sítě se měl připojovat už začátkem října. Technici teď preventivně kontrolují i oba zbývající nízkotlaké rotory bloku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám