Hlavní obsah

ČSÚ: Nezaměstnanost je stále nejnižší od roku 1996

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

Nezaměstnanost se v Česku během třetího čtvrtletí udržela na 4,3 procenta. Meziročně je však o osm desetin procent nižší. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Článek

Podle statistiků stejně jako ve druhém čtvrtletí jde o nejnižší nezaměstnanost od roku 1996. Zaměstnání mělo více než pět miliónů lidí. Oproti loňskému roku si našlo práci o 72 tisíc lidí víc.

„Výsledky českého trhu práce jsou pozitivní i v porovnání s ostatními zeměmi EU. Určitou výtkou může stále být nízké využívání částečných úvazků, které není pro tuzemské podniky příliš atraktivní,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Zároveň však dodal, že za pozitivní vývoj na trhu práce může zejména velmi solidní výkon tuzemské ekonomiky a zároveň rostoucí motivace k práci v důsledku zpřísňování podmínek sociální sítě.

„Růst celkové zaměstnanosti se projevil především v sekundárním sektoru, tedy průmysl včetně stavebnictví, kde přírůstek počtu pracujících (o 65,8 tisíc proti minulému roku) byl nadále podstatně vyšší než v celém terciárním sektoru, tedy všechna odvětví služeb včetně dopravy,“ uvedl úřad.

Naopak v lidí pracujících v zemědělství i nadále ubývá, a to o 13 tisíc osob.

Jinou metodu pro výpočtu nezaměstnanosti využívá ministerstva práce a sociálních věcí. Podle úřadu byla na konci září 5,3 procenta. Na této úrovni je již tři měsíce v řadě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám