Hlavní obsah

Pražská burza opět zažila raketový start

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Obchodování na pražské burze bylo druhý den po sobě poznamenáno rychlým posílením, když index PX vrostl o více než pět procent. V růstu pokračoval a před půl druhou vzrostl o více než devět procent na 850 bodů.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

Pražská burza roste shodně s evropskými a asijskými trhy. Ty zatím těží ze středečního snížení úrokových sazeb americké centrální banky (FED). Ta již poněkolikáté během krátké doby snížila hlavní úrokovou sazbu, která se tak dostala na jedno procento.

Ve čtvrtek ráno následně zpevnily asijské trhy, například japonský index Nikkei přidal necelých deset procent. Daří se i Evropě, kde rakouský ATX zpevnil před půl jedenáctou o 6,67 procenta, německý DAX o 2,49 procenta, polský WIG o 0,30 procenta či francouzský CAC 40 o 0,58 procenta.

Tahounem pražské burzy byl opět ČEZ, jehož akcie vzrostly o 8,85 procenta, NWR získalo 11,11 procenta. Výrazně se daří i Erste Bank, jejíž cenné papíry posilují díky dobrým hospodářským výsledkům za třetí čtvrtleté. Banka meziročně zvýšila zisk před zdaněním o 0,3 procenta na 1,32 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Související články

USA snížily základní úrok na jedno procento

Americká centrální banka (Fed) ve středu podle očekávání analytiků snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na jedno procento. Fed se snaží...

Výběr článků

Načítám