Hlavní obsah

Česká spořitelna zvýšila zisk o 73 procent na 14 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, v letošním třetím čtvrtletí zvýšila konsolidovaný čistý zisk meziročně o více než 73 procent na 14,08 miliardy korun. Bez vlivu prodeje Pojišťovny ČS vzrostl čistý zisk o 21 procent.

Článek

Vloni ve 3. čtvrtletí měla finanční skupina ČS konsolidovaný čistý zisk 8,12 miliardy Kč. Oznámila to ve čtvrtek spořitelna, která patří do skupiny rakouské Erste Bank. Výsledky jsou podle mezinárodních účetních standardů a nejsou auditované.

"I přes stávající překotný vývoj na finančních trzích dosahujeme vynikajících a udržitelných obchodních výsledků. Stabilní výnosy a růst máme díky vyvážené a obezřetné obchodní politice, která důsledně zohledňuje zákonitosti trhu a zájmy všech klíčových skupin - klientů, akcionářů, zaměstnanců a společnosti, v níž působíme," uvedl generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny Gernot Mittendorfer.

Provozní zisk se meziročně zvýšil o 32,3 procenta na 16,6 miliardy Kč. Zásluhu na jeho navyšování má především nárůst čistých úrokových výnosů, tažený zejména úvěrovými obchody občanům a právnickým osobám, a také zvyšováním úrokových výnosů z mezibankovních obchodů.

Erste Bank zvýšila ve 3. čtvrtletí zisk o 0,3 pct na 1,32 mld. eur

Rakouská Erste Bank Sparkassen, většinový vlastník České spořitelny, ve třetím čtvrtletí letošního roku zvýšila zisk před zdaněním meziročně o 0,3 procenta na 1,32 miliardy eur, zhruba 31,4 miliardy korun. Čistý zisk po menšinových podílech vzrostl o 74,6 procenta na 1,46 miliardy eur, asi 34,75 miliardy korun.

Čistý zisk Erste příznivě ovlivnil prodej pojišťovacích aktivit do rukou rakouské Vienna Insurance Group. Bez zahrnutí výnosů z prodeje pojišťoven by čistý zisk po menšinových podílech meziročně narostl o 2,8 procenta na 861,7 miliónu eur, kolem 20,5 miliardy korun. Čistý zisk Erste mírně překročil odhady analytiků.

"Strategické rozhodnutí prodat obchod s pojištěním silnému partnerovi nám umožnilo docílit v tomto turbulentním ekonomickém prostředí dosud nejvyššího čtvrtletního čistého úrokového výnosu v historii," uvedl předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl.

Čistý zisk Erste ovlivnila i finanční krize. Vývoj na trzích vedl k přecenění portfolia ve třetím letošním čtvrtletí v objemu 18,1 miliónu eur, přibližně 431 miliónů korun. Podle Erste se díky kvalitě podkladových aktiv v roce 2008 nadále neočekává žádná potřeba odpisů. Odpisy expozice ve zkrachovalé americké investiční bance Lehman Brothers činily 25,5 miliónu eur, asi 607 miliónů korun, po daních a menšinových podílech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám