Hlavní obsah

USA snížily základní úrok na jedno procento

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) ve středu podle očekávání analytiků snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na jedno procento. Fed se snaží uvolněním měnové politiky mírnit dopady finanční krize a zabránit tomu, aby se americká ekonomika ocitla v hluboké a dlouhé recesi.

Foto: Larry Downing, Reuters

Sídlo centrální americké banky (FED)

Článek

"Tempo ekonomické aktivity se výrazně zpomalilo, převážně kvůli poklesu spotřebitelských výdajů," píše se ve sdělení Federálního výboru pro operace na otevřeném trhu (FOMC), který v rámci Fedu o úrokových sazbách rozhoduje. Méně utrácejí i podniky.

Fed poznamenal, že se snížil objem průmyslové výroby a vzhledem k oslabení hospodářského růstu ve světě se zhoršily také vyhlídky na zvýšení vývozu amerického zboží a služeb. Napjaté podmínky na úvěrových trzích pak mohou způsobit, že výdaje se budou i nadále snižovat.

Měnový výbor ale upozornil, že vzhledem k poklesu cen energií a dalších komodit bude oslabovat tlak na růst cenové hladiny. Vývoj inflace by tak měl být v souladu s cenovou stabilitou, jak ji definuje Fed.

FOMC o snížení úroků rozhodl jednomyslně. Spolu se základní sazbou na federální fondy centrální banka snížila i diskontní sazbu. Ta bude nyní na 1,25 procenta a snižuje se rovněž o půl procentního bodu.

Akciové trhy krok očekávaly a posilovaly

Podle BBC trh očekával snížení úrokových sazeb o padesát bazických bodů. Díky tomuto předpokladu akciové trhy napříč Asií, Evropou a Amerikou poslední dva dny výrazně posilovaly.

FED na sazby naposledy sáhl před třemi týdny. Tehdy se společně ještě s dalšími pěti centrálními bankami snažili podpořit světovou ekonomiku koordinovaným snížením úroků o půl procenta.

Analytici navíc očekávají, že Centrální evropská banka (ECB) a britská Bank of England k obdobnému kroku přistoupí následující týden.

Přehled vybraných událostí současné finanční krize:

7. září

9. září

15. září

17. září

25. září

28. září

29. září

30. září

3. října

4. října

5. října

6. října.

7. října

8. října

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám