Hlavní obsah

EU chce pomoci lidem, kteří kvůli krizi ztratili práci

BRUSEL
Aktualizováno

Evropská komise chystá pomoc lidem, kteří kvůli hospodářské a finanční krizi přišli o práci. Novinářům to ve středu řekl předseda Evropské komise José Barroso. Podle něj by EU pro tento účel mohla využít finančních prostředků z evropského sociálního fondu.

Článek

Podle odhadu Mezinárodní organizace práce (ILO) na celém světě kvůli krizi zanikne zhruba 20 miliónů pracovních míst, ale může to být klidně ještě více. Zasaženy budou podle prognózy nejpravděpodobněji finanční služby, stavebnictví, realitní aktivity a automobilový sektor. Jen Velkou Británii by přitom měl opustit zhruba milión pracujících cizinců.

Zatím není jasné, jakou by měla mít pomoc "čerstvě" nezaměstnaným lidem podobu. V Evropské unii nicméně existuje takzvaný globalizační fond, za jehož vznikem stojí eurokomisař Vladimír Špidla. Peníze z něj už teď putují na boj s dopady globalizace, tedy především lidem, kteří ztratí pracovní místo, protože se jejich firma přesunula za levnější pracovní silou.

Na zahlazení následků globalizace je přitom v unii vyčleněno 3,5 miliardy eur (zhruba 84 miliard korun) pro roky 2007 až 2013, což by ovšem pro nové účely nemuselo stačit.

Jak bude EU zjišťovat, zda lidé přišli o místo kvůli krizi či přirozeným působením trhu, ale úředníci neřekli.

Státy mohou překračovat rozpočtové schodky

Navíc EK dala členským státům Evropské unie "zelenou" k překračování pravidel pro hospodaření jednotlivých zemí. Vyšších rozpočtových schodků, než stanoví unijní pravidla, se státy mohou dopustit v případě, že budou chtít zabránit zpomalení hospodářství, které je následkem finanční krize. Vyplývá to ze slov eurokomisaře pro hospodářské a měnové otázky Joaquína Almunii.

Pravidla hospodaření stanovuje v Evropské unii Pakt stability a růstu. Jednotlivé "stropy", které jsou v něm stanovené, se však týkají především zemí eurozóny, tedy zemí EU, kde se platí eurem. Schodek jejich ročního rozpočtu nesmí například překročit tři procenta HDP a celkový dluh země nesmí překročit 60 procent HDP. 

EU chce pomáhat i jinde

Evropská unie chce zvýšit prostředky ve svém krizovém fondu pro členské země na 25 miliard eur (zhruba 600 miliard korun). V současnosti v něm může být nejvýše 12 miliard eur, což v nynější finanční krizi nemusí stačit. Novinářům to dnes řekl eurokomisař Joaquín Almunia.

Předseda Evropské komise José Barroso zároveň řekl, že unie je vedle Maďarska připravená pomoci i dalším členským státům, které by se dostaly do problémů. Evropská unie dnes Maďarsku přislíbila půjčku 6,3 miliardy eur. Jde o součást mezinárodní pomoci zemi ve výši 20 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám