Hlavní obsah

Akciové trhy se vzchopily, pražská burza posílila o 13,6 procenta

Novinky, toh
Aktualizováno

Burzy po celém světě opět rostou. Investoři totiž doufají, že světové centrální banky opět sníží své hlavní úrokové sazby. Tyto „naděje“ ženou vzhůru i pražskou burzu, jejíž index PX ve středu zpevnil o 13,6 procenta a dostal se na hladinu 1791,9 bodu.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

Přitom ještě v pondělí Praha zažila jeden z již mnoha strmých sešupů a index PX uzavřel pod hladinou 700 bodů. Obdobné oživení jako Praha zaznamenala i většina trhů v Evropě a Asii. V úterý pak uzavřely posílením okolo deseti procent i Americké trhy. Dow Jones vzrostl o 10,88 procenta, Nasdaq pak o 9,53 procenta.

:. Vývoj indexu PX pražské burzy za poslední měsíc. Foto: PSE

„Tahounem dnešního rekordního růstu byl ČEZ. Dvouleté minimum, na které jeho akcie spadly v pondělí, přilákalo množství nových investorů. Při téměř dvoumiliardovém objemu obchodů si dnes tento titul připsal nevídaných a rekordních 22 procent,“ komentoval analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Růst vybraných titulů na pražské burze (v %):
Komerční banka12,13
Orco8,57
NWR12,64
ČEZ21,45
Unicredit Bank26,17

Podle BBC akcionáři očekávají další snižování úrokových sazeb. Centrální banka USA (FED) by se k tomu kroku mohl odhodlat již ve středu. Evropská centrální banka a Bank of Englang by FED mohly následovat příští týden.

Na podporu světové ekonomiky zasáhly banky již před třemi týdny. Šest centrálních bank koordinovaně snížilo úrokové sazby o půl procentního bodu. Nezávisle na to se přidaly i další banky.

Sazby FEDu tak před třemi týdny klesly na 1,5 procenta. Trh nyní očekává, že by snížení mohlo být o dalších padesát bazických bodů, teda na jedno procento.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám