Hlavní obsah

Islandská křeč nekončí, ostrovu zkrachovaly aerolinky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Island se nadále potácí v obrovských problémech. Dánské nízkonákladové aerolinky Sterling Airways, které vlastní právě Island, oznámily ve středu bankrot. Společnost létala ze Skandinávie do nejrůznějších destinací, včetně Malagy, Nice či Prahy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle BBC aerolinky za své problémy viní krachující ostrovní stát. Majitel společnosti totiž kvůli finančnímu kolapsu nemůže pokračovat v restrukturalizaci podniku. S rozpočtem aerolinek totiž nakládá Island.

„Během čtyř týdnů celý finanční systém Islandu zkolaboval a výsledkem je, že náš majitel není schopen nadále podporovat společnost,“ stojí v oficiálním prohlášení Sterling Airways. Firma musela zrušit veškeré lety. V zimním letovém řádu měla také pětkrát týdně létat z Kodaně do Prahy.

Zákazníci, kteří si letenky koupili na webu Sterling Airways, se nedočkají svých peněz. V prohlášení firma pouze doporučila, aby ti, kteří platili platební kartu, zkontaktovali karetní společnost popřípadě banku.

Island se snaží zachránit

Třísettisícový ostrovní stát již několik týdnů bojuje o přežití. Například v úterý se tamní centrální banka pokusila pomoci ekonomice tím, že výrazně zvýšila hlavní úrokovou sazbu, a to o šest pro cent na osmnáct procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám