Hlavní obsah

Špidla chce v celé unii zakázat kouření v kavárnách a barech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský komisař pro sociální věci Vladimír Špidla chce v celé Evropské unii úplně zakázat kouření na pracovišti. Zákaz by se tak například týkal i kaváren a barů, aby chránil zdraví lidí, kteří zde pracují. Novinářům to řekla Špidlova mluvčí. Dodala, že zatím jde pouze o předběžný záměr, který nemá podobu návrhu zákona. Špidla nyní teprve bude jednat se zástupci odborů a podnikatelů.

Foto: Milan Malíček , Právo

Vladimír Špidla

Článek

Mluvčí připustila, že v mnoha evropských zemí již nyní platí zákony, jež zakazují kouření na pracovišti. Rozsah a povaha ochrany se ale v jednotlivých zemích liší. Případný Špidlův návrh by proto vytvořil v celé unii stejné podmínky.

"Je naší povinností zajistit, aby všechna pracoviště byla bezpečná. V současné době to tak není, proto by komisař rád viděl zákaz na všech pracovištích," uvedla mluvčí.

V Česku například v současnosti nesmí zaměstnanci kouřit na pracovištích, kde pracují také nekuřáci. Zaměstnavatelé pak podle zákona musejí zajistit dodržování zákazu kouření na pracovištích. Naopak nejsou povinni zřizovat kuřácké koutky.

Zákon dále zcela zakazuje kouření například na schůzích, poradách a jednáních konaných v uzavřených prostorách či v pracovních místnostech, kde účinkům kouření jsou vystaveni nekuřáci. Kouřit se také vůbec mimo jiné nesmí na pracovištích, kde by kvůli tomu mohlo nastat ohrožení života.

Zákaz kouření v restauracích projednají poslanci

Úplný zákaz kouření v restauracích, který platí v některých evropských zemích, ale v Česku zatím není. Novela, jež by ho zavedla, je nyní v Poslanecké sněmovně. Poslanci ji projednají možná ještě v říjnu. Řada poslanců je ale proti takovému zákazu.

S nesouhlasem se již setkal i Špidlův záměr. Například podle evropského poslance a bývalého předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení Berndta Posselta je ochrana nekuřáků sice důležitá, ale měla by se dít na národní či regionální úrovni, kde by se vzaly v úvahu místní zvyklosti.

"Tento socialistický obšťastňovatel lidí (zákazem kouření na pracovišti v celé EU) poškozuje evropskou myšlenku, místo toho, aby se choval jako zastánce občanů," uvedl Posselt na své webové stránce.

Kdy by ale případný zákaz začal platit, zatím není jasné. Špidlova mluvčí uvedla, že zatím jde pouze o předběžné úvahy a že Špidla nestihne návrh připravit ve svém současném funkčním období. To pravděpodobně skončí ve druhé polovině příštího roku. Návrh by tak musela připravit nová komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám