Hlavní obsah

Britská ekonomika poprvé po 16 letech klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku poprvé po 16 letech klesla. Podle předběžných údajů statistického úřadu se hrubý domácí produkt země v uvedeném období snížil ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,5 procenta, což byl nejvyšší pokles od posledního čtvrtletí roku 1990 a zároveň první pokles od druhého čtvrtletí roku 1992.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Londýn, Westminster

Článek

Zpráva potvrzuje obavy analytiků, že by se britská ekonomika mohla ocitnout na pokraji recese. Ta nastává, pokud ekonomika nejméně dvě čtvrtletí za sebou vykáže negativní ekonomický růst. Ve druhém čtvrtletí zůstal HDP beze změny.

Pokles byl mnohem horší než odhady analytiků, kteří v průměru očekávali snížení o 0,2 procenta. V meziročním srovnání HDP stoupl o 0,3 procenta, růst však byl nejpomalejší od druhého čtvrtletí 1992.

Statistický úřad dodal, že ve čtvrtletí vykázaly pokles všechny sektory, vyjma zemědělství a vládního sektoru. Zemědělství na se na celkovém HDP podílí jedním procentem a vláda 23 procenty.

Očekává se snížení úrokových sazeb

Údaje také zvyšují pravděpodobnost, že britská centrální banka znovu výrazně sníží úrokové sazby. Na počátku tohoto měsíce banka snížila sazby o půl procentního bodu na 4,5 procenta.

"Je to velmi výrazný vstup do recese, jenž zdůrazňuje potřebu dramatického snížení sazeb, což podle nás Bank of England uskuteční," uvedl ekonom Société Générale Brian Hilliard. Podle něj banka sníží v listopadu úroky o půl procentního bodu a do poloviny příštího roku by náklady na úvěry mohly klesnout na 2,5 procenta.

Premiér Gordon Brown a guvernér Bank of England Mervyn King již tento týden varovali, že britská ekonomika míří do recese. Podle analytiků bude ekonomický vývoj v posledním čtvrtletí letošního roku ještě horší kvůli vystupňování finanční krize. Největší problémy vyplývající z krize se začaly objevovat teprve v září a postupně se zhoršovaly.

Libra se v reakci na zprávu vůči dolaru propadla na nejnižší hodnotu za pět let. Index FSTE 100 klesl o téměř šest procent, napsaly agentury AP a Reuters. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám