Hlavní obsah

OPEC kvůli klesajícím cenám ropy sníží produkci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ
Aktualizováno

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v pátek ve Vídni rozhodli, že od listopadu sníží denní vývoz ropy o 1,5 miliónu barelů. V pátek o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

OPEC nyní dodává na trh asi 29 miliónů barelů ropy denně a celosvětovou spotřebu tak pokrývá zhruba ze 40 procent.

Cena ropy se ocitla nejníže za posledních 15 měsíců. Důvodem je pokles poptávky po ní. Ten způsobily současné potíže globálních trhů, které nastartovala krize amerického bankovního sektoru. Podle americké vlády klesá poptávka už 39. týden. Americká poptávka zaznamenala desetiprocentní snížení.

Odborníci varovali, že někteří členové OPECu by mohli mít problémy dostát svým finančním závazkům, budou-li ceny dál padat. Na snížení produkce tlačily hlavně Írán a Venezuela.

Ceny ropy zaznamenaly v uplynulých měsících prudký nárůst a v nedávných dnech zase strmě padaly. V červenci stál barel až 147 dolarů, v pátek ráno se v Londýně americká lehká ropa prodávala za necelých 68 dolarů a severomořský Brent za necelých 66 dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám