Hlavní obsah

V Česku se prodávaly bonbóny s melaminem

Aktualizováno

V České republice se prodalo zhruba dvacet balení čínských bonbónů White Rabbit obsahujících nadlimitní množství nebezpečného melaminu. Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI) na to upozornil evropský systém včasné výstrahy. Nizozemský dovozce distribuoval tyto bonbóny celkem do 14 evropských zemí, a to ještě před tím, než Evropská komise zavedla ochranná opatření na hranicích.

Článek

EU věnuje zvýšenou pozornost potravinám dováženým z Číny od září, kdy v této zemi melamin způsobil smrt několika dětí a zdravotní problémy dalším 54 000 dětem.

Bonbóny do ČR je dovážela společnost Fuda Trade, s.r.o. Do republiky byly dovezeny již v únoru letošního roku v celkem dvaceti baleních o hmotnosti 227 gramů s trvanlivostí do 20. listopadu 2009. Dodávka už byla rozprodána. Pokud je někdo ze spotřebitelů má ještě doma, inspekce doporučuje je nekonzumovat," uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

K pátku 24. října provedla potravinářská inspekce již téměř 400 kontrol, při kterých se inspektoři zaměřili na potraviny z Asie, jež obsahují mléčnou složku v jakékoliv podobě. Odebráno bylo již 19 vzorků. Výsledky jsou známy zatím u osmi z nich, přičemž ani v jednom se přítomnost melaminu neprokázala.

:. Bonbóny White Rabbit foto: SZPI

Melamin

:: Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot.

:: Melaminové pryskyřice jsou velmi pevné a odolné a vyrábějí se z nich například povrchy kuchyňských linek, kuchyňské nářadí a řada dalších výrobků.

:: Po požití melamin způsobuje akutní selhání ledvin, poškozuje močové ústrojí a podporuje vznik ledvinových kamenů. Dlouhodobým drážděním mohou kameny vést až k rakovině močového systému.

:: Čínští výrobci přidávali do mléka melamin, aby zvýšili množství dusíku, a tím při laboratorních analýzách zamaskovali nízký obsah bílkovin. Zakrývali tak skutečnost, že mléko bylo zředěno vodou. Melamin obsahuje 66 procent dusíku.

:: Přítomnost melaminu byla v Číně zjištěna nejprve v sušeném mléce pro výživu kojenců a pak i v normálním mléce a mléčných výrobcích.

:: U dospělých mléko kontaminované melaminem poškození ledvin nezpůsobí, pokud ho nevypijí více než dva litry denně. Kojenci a malé děti, které jsou krmeny výhradně nebo převážně stravou ze sušeného mléka, jsou nejzranitelnější skupinou.

Mléčné výrobky z Číny se do Evropské unie nesmějí dovážet už od roku 2002, v některých prodejnách se ale mohou objevit sušenky a čokolády s mléčným obsahem z Číny. V Evropě se mléčné výrobky s melaminem objevily například na Slovensku, nebezpečnou látku obsahoval mléčný nápoj, který byl z Číny dovezen nelegálně. Potraviny s melaminem odhalili kontroloři také ve Finsku, v Maďarsku, Německu nebo Rakousku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám