Hlavní obsah

Pražská burza se propadla na hodnoty z dob před vstupem do EU 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražská burza zahájila páteční obchodování po ztrátách asijských a evropských akciových trhů propadem. Hlavní index trhu PX nejprve poklesl o 4,7 procenta na 811,5 bodu. Pak se zvedl, ale nakonec ztratil 11,77 % a spadl na 751,3. Dostal se na hodnotu z května 2004.

Článek

Denní ztráta indexu je druhá nejsilnější od otevření burzy v roce 1993. S akciemi mediální skupiny CME burza musela po oslabení o 28,27 procenta pozastavit obchodování. Za týden ztratil 42,36 procenta.

V tomto týdnu hlavní index PX ztratil 10,86 procenta. Od konce loňského roku je níže o rekordních 58,6 procenta.

Silně se v pátek propadly i akcie těžební společnosti NWR, které ztratily 17,39 procenta, během týdne pak 35,34 procenta. Dostaly se na nové minimum. ČEZ ztratil 15,25 procenta, Erste 15,16 procenta, Komerční banka 10,30 procenta a Orco 14,13 procenta.

Relativně málo poklesla Zentiva, ztratila něco přes procento, i když její hospodářské výsledky jsou slabší, než se čekalo.

Propadaly se všechny trhy

Relativně stabilní byly i akcie operátora Telefónica O2. Telefónica O2 zvýšila do září čistý zisk o 18,5 procenta na devět miliard korun. Konsolidované výnosy vzrostly o 2,1 procenta na 48,1 miliardy Kč. Společnost to oznámila v tiskové zprávě ve čtvrtek po zavření burzy. Výsledky předčily očekávání analytiků, kteří předpovídali růst zisku o 14 procent a výnosů o necelé půl procento.

Také asijské akcie v pátek opět zamířily dolů, poklesly až o deset procent. Této hranici se přiblížily i evropské akcie. Též americké akcie okamžitě po zahájení obchodování oslabily. Ve čtvrtek zažily další rozkolísaný den, ale nakonec zpevnily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám