Hlavní obsah

Pákistán je bez peněz, obrátil se na MMF 

Novinky, BBC,

Mezinárodní měnový fond ve středu oznámil, že ho Pákistán požádal, aby mu pomohl s řešením hrozící platební krize a insolventnosti. Plán na posílení ekonomické stability země by mohl být uplatňován už za několik dní. Oficiálně o tom informoval šéf MMF Dominique Strauus-Kahn. Islámábád to nepotvrdil.

Foto: Mitch Dumke, Reuters

Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn

Článek

Podle MMF jsou hlavními problémy Pákistánu způsobeny „vysokými cenami potravin a paliv i globální finanční krizí“. V zemi je vysoká inflace a její průmysl také brzdí neustálé výpadky elektřiny.

Pákistán zažívá nejhorší ekonomickou krizi za deset let, má velké deficity v obchodu i v rozpočtu, nezbyly mu žádné valutové rezervy ani kapitál. Peníze na dovoz má jen na několik týdnů. Do měsíce urgentně potřebuje tři miliardy dolarů, aby mohl splácet své dluhy. MMF ještě nerozhodlo o výši pomoci.

Problémem jsou i neustálé útoky islámských radikálů, z nichž posledním byl atentát na hotel Marriott v Islámábádu, při kterém zahynul i český velvyslanec. Kvůli nim zemi opouštějí zahraniční investoři. Problémem je i to, že v provincii Balúčistán, kde se těží plyn, jsou aktivní separatisté.

Pákistánští vůdci uvedli, že se na MMF obrátí, jen když nezískají pomoc jinde. MMF je pro mnohé v zemi stejným symbolem zla jako americký prezidnet Bush. Tradiční partneři země Saúdská Arábie a Čína však pomoc poskytnout odmítli. Čínští dělníci a specialisté byli také oběťmi některých útoků radikálů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám