Hlavní obsah

VIDEO: Koalice vrací úder, rozpočet prošel prvním čtením

Novinky, ČTK, fia, jov
PRAHA
Aktualizováno

Návrh základních parametrů státního rozpočtu pro rok 2009 prošel ve středu ve Sněmovně prvním čtením. Pro hlasovalo 100 poslanců, proti bylo 96. Navržené příjmy, výdaje a schodek rozpočtu se tak měnit nebudou.

Článek

Poslanci se nad rozpočtem střetli už v úterý, nejdříve vládní návrh v prvním čtení zamítli. Pak ale bylo hlasování několikrát zpochybněno, ovšem neúspěšně. Jednání poté bylo přerušeno, ačkoliv hlasování nebylo potvrzeno.

Ve středu Sněmovna o schválení parametrů rozpočtu rozhodovala na návrh místopředsedy rozpočtového výboru Pavla Suchánka (ODS). Jeho návrh byl v podstatě totožný s vládní předlohou, o níž se debatovalo v úterý.

Stát má podle vlády hospodařit se schodkem přes 38 miliard, přičemž výdaje nemají převýšit 1,152 biliónu korun a příjmy mají dosáhnout 1,114 biliónu korun. O konečné podobě a osudu rozpočtu mají poslanci rozhodovat v prosinci.

Rebelové z ODS se zdrželi hlasování

Opozici na rozdíl od úterního hlasování, v němž vládní představu Sněmovna rozdílem jednoho hlasu neschválila, nepomohli ani tři rebelující poslanci ODS, tedy Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec, Jan Schwippel, kteří se zdrželi hlasování. Na hlasování chyběl jen bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý.

Pro rozpočet naopak zvedli ruku ostatní poslanci vládních stran a bývalí sociální demokraté Miloš Melčák, Michal Pohanka a Petr Wolf. Opozice tak neměla na to, aby vláda rozpočet do tří týdnů přepracovala, dost sil. ČSSD se nepodařilo prosadit ani návrh, aby vláda do sedmi dnů zpracovala analýzu o dopadech světové finanční krize na české hospodářství.

ČSSD: Porušen jednací řád, hlasovalo se o téže věci dvakrát

Sociální demokraté chtěli rámcové parametry vrátit vládě k přepracování, podle šéfa poslanců ČSSD Michala Haška proto, aby odpovídal současné situaci na finančních trzích. Zároveň se bránili tomu, aby se o schválení rozpočtu hlasovalo podruhé. Poukazovali na to, že dvakrát o stejném návrhu hlasovat nelze, a proto podle nich nelze vyloučit, že Ústavní soud v budoucnu zákon o rozpočtu na rok 2009 zruší.

Šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda s odkazem konzultace s profesory práva z Karlovy univerzity uvedl, že návrh rozpočtu může být pouze schválen nebo vrácen k přepracování vládě. Podle jeho slov musela Sněmovna hlasovat i o návrhu schválit.

:. Paroubek k hlasování o rozpočtu. Zdroj: Stream.

"Vláda se uchýlila k porušení jednacího řádu Sněmovny a jednala o téže věci dvakrát, což ještě nikdy nestalo," řekl k tomu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Nyní strana zváží další postup, zda třeba nesvolat schůzi rozpočtového výboru nebo Sněmovny za účasti guvernéra ČNB. Na dotaz, zda nezváží ČSSD kvůli dvojímu hlasování o rozpočtu stížnost k Ústavnímu soudu, Hašek řekl, že celou věc prozkoumají s právníky, limitem dalšího postupu je, aby nebyli ohroženi občané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám