Hlavní obsah

Špidla: Vláda tlaku odborů nepodlehne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Kabinet nehodlá při projednávání reformy veřejných financí podlehnout tlaku odborů na její změkčení. Provedení reformy podle schváleného modelu totiž považuje za jeden ze zdrojů modernizace sociálněekonomického prostoru. "Cílem reformy je dát dohromady 280 miliard s cílem stabilizace," řekl premiér Vladimír Špidla na sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Brně.

Článek

Proti reformě v sobotu v Praze protestovaly tisíce nespokojených odborářů. Jejich předáci pohrozili generální stávkou v případě, že vláda nevyhoví jejich požadavkům. Zástupci vládní koalice se ale na nedělním jednání v Kramářově vile shodli, že chystaná reforma veřejných financí se bude měnit jenom minimálně.

Celý reformní proces podle Špidly vyžaduje spolupráci mezi privátním a veřejným sektorem a představuje přechod na švédský model důchodového systému, tedy z dávkového na příspěvkový. Udrží se tím bilance příjmů a výdajů bez ohledu na stárnutí populace, vysvětlil.

Cílem vládní reformy je dosáhnout v příštím roce čtyřprocentního růstu HDP a následně tento vývoj udržet tak, aby v letech 2009 až 2010 země mohla přijmout jednotnou evropskou měnu. Ještě v tomto volebním období by se také měly radikálně snížit vedlejší náklady práce, což umožní zvednout zaměstnanost v malých a středních firmách.

ČNB: Euro brzdí schodky rozpočtů

Právě vysoké schodky veřejných rozpočtů jsou podle České národní banky hlavní překážkou, aby se v ČR mohlo platit eurem. Již není možné počítat s přijetím eura v prvním možném termínu, tedy v roce 2007, uvádí ČNB v pondělním prohlášení. ČNB doporučuje přijmout euro až tehdy, pokud na to bude ekonomika připravena. Konkrétní datum však neuvádí.

Podle centrální banky se Česká republika ve většině oblastí, které jsou pro přijetí eura důležité, přibližuje ke stanoveným limitům. Jde například o cenovou stabilitu či úrokové míry. Problém je ve veřejných rozpočtech. Ozdravit státní finance je však podle ČNB nutné i bez ohledu na perspektivu převzetí eura.

Poslanci: vládu ohrožuje sám Špidla

Vládě krize podle rebelujících poslanců ČSSD nehrozí. Ohrožuje prý ji pouze premiér Vladimír Špidla, když její osud spojuje s reformou veřejných financí.

Špidla totiž pohrozil, že podá demisi, pokud se reformu nepodaří prosadit. "Ale to je jediné, co vládu ohrožuje," soudí poslanec ČSSD Stanislav Křeček. "Je mi líto, že sociální demokracie spojuje svůj osud s reformou, která není sociálnědemokratická," uvedl další z poslaneců, Vladimír Laštůvka, který patří k jejím hlavním kritikům.

Oba poslanci se ale shodli na tom, že v ČSSD není nálada pro svolání mimořádného sjezdu, o kterém hovoří expremiér Miloš Zeman. "Pokud by reforma této vládě neprošla a vláda padla, pak by bylo na místě svolat mimořádný sjezd, ale v době, kdy čekáme, zda se záměr vlády podaří, pak není proč," argumentoval Křeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám