Hlavní obsah

Sněmovna zahájila projednávání rozpočtu na příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna zahájila první kolo projednávání vládní návrhu státního rozpočtu pro rok 2009. Není jisté, zda jej podpoří všichni poslanci vládní koalice. Nejistý je hlas stranických rebelů z ODS a Strany zelených. Levicová opozice vládní návrh, který je postavený mimo jiné na daňových změnách, odmítá.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek.

Článek

V prvním čtení sněmovna nebude schvalovat rozpočet jako celek, ale jen jeho základní parametry - příjmy, výdaje a schodek. Vláda schválila pro příští rok státní rozpočet s deficitem 38,1 miliardy korun. Výdaje státu mají být 1,152 bilionu korun, příjmy jsou zatím stanoveny ve výši 1,114 bilionu korun. Se závěrečným schvalováním počítá harmonogram sněmovny po 3. prosinci.

Sociální demokraté i komunisté chtějí návrh zamítnout. Tvrdí zejména, že je postaven na nadhodnoceném odhadu růstu ekonomiky o 4,8 procenta. Poukazují třeba na to, že centrální banka odhaduje růst jen 3,6 procenta. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) už při projednávání základního finančního plánu státu v rozpočtovém výboru prohlásil, že příjmy rozpočtu byly na jaře stanoveny příliš konzervativně a na hranici optimismu.

Kalousek chce proto vládě na přelomu roku navrhnout, že by ministerstva peníze na určitou část plánovaných výdajů dostala v případě, pokud by se příjmy rozpočtu vyvíjely příznivě. "Nemyslím si, že hrozí nějaká katastrofa. Očekávám propad tak do deseti miliard, ale také možná žádný," řekl ministr.

Bouří se nejen ČSSD, ale i Tlustý

Vládní návrh rozpočtu pro příští rok, který poslancům představil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), podle očekávání okamžitě narazil u opozice i u vnitrostranického rebela vládní ODS poslance Vlastimila Tlustého. Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek i Tlustý zkritizovali podle nich nereálný vládní odhad růstu české ekonomiky ve výši 4,8 procenta. Tlustý navrhl dát vládě lhůtu do 20. listopadu na přepracování materiálu. Paroubek rozpočet zcela odmítl a kabinet by měl podle něj do konce roku vypracovat zcela nový a zohledňující návrhy sociální demokracie. 

Podle Paroubka by vláda v novém návrhu rozpočtu měla především zohlednit nižší tempo ekonomického růstu, zastavit snižování daní i sociálního pojištění a ukončit snahy o privatizaci důchodového systému. "To se dá stihnout do konce roku bez rozpočtového provizoria. U takového rozpočtu bychom mohli uvažovat o jeho případné podpoře jako hlavní opoziční strana, která nese spoluzodpovědnost za vývoj ČR v době blížící se finanční krize," uvedl Paroubek.

Také vnitrostranický rebel ODS a bývalý ministr financí Tlustý odmítl Kalouskův odhad skoro pětiprocentního růstu. "Čím více budeme snižovat odhad růstu, tím pravděpodobněji se přiblížíme realitě. Je pramalé nebezpečí, že se budeme mýlit směrem dolu a s přebytky se každá vláda vypořádá. Nebezpečí opaku je větší a existuje," prohlásil Tlustý. Vláda by podle něj na přepracování základních parametrů rozpočtu měla dostat lhůtu končící mezi 10. a 20. listopadem.

Reklama

Výběr článků

Načítám