Hlavní obsah

Sarkozy: Eurozóna potřebuje hospodářskou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy chce vytvořit v rámci eurozóny speciální ekonomickou vládu. Ta by pracovala souběžně s Evropskou centrální bankou. Důvodem je současná finanční krize. Sarkozy to v úterý řekl během vystoupení v Evropském parlamentu.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

„Není možné, aby eurozóna nadále fungovala bez konkrétní ekonomické vlády,“ citovala televize France 24 francouzského prezidenta.

Sarkozy bývá často ekonomy a odborníky obviňován, že se snaží oslabit vliv Evropské centrální banky (ECB). Dnes se vyjádřil, že ECB by měla zůstat nezávislá, ale za určitých podmínek by měla konzultovat své kroky s vládami. "Rád bych ocenil chování Evropské centrální banky. Banka musí zůstat nezávislá, ale aby její opatření byla správně prováděna, musí se radit s vládami. Takový je duch evropských smluv," dodal.

Sarkozy rovněž nepřímo vyzval k rychlému přijetí Lisabonské smlouvy, kterou v červnu odmítli irští voliči. "Věřím, že krize prokázala, že musíme reformovat evropské instituce. Je to volání po Evropě, která je schopná nejrychlejší reakce," doplnil.

Podle něj není možné, aby se "všechno" v Evropské unii měnilo každých šest měsíců. Jde o zjevnou narážku na předsednictví EU, které každých šest měsíců drží jiná členská země. V současnosti je to Francie, od 1. ledna 2009 bude unii předsedat Česká republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám