Hlavní obsah

Na Tchaj-wanu zjištěn melamin v tunách čínského droždí

Na 200 tun čínského droždí kontaminovaného melaminem bylo distribuováno do pekáren na Tchaj-wanu. Oznámilo to tchajwanské ministerstvo zdravotnictví. Tchajwanská firma dovezla na ostrov 469 tun kvasnic od dvou čínských podniků, z nichž 200 tun už bylo dodáno do pekáren. Laboratorní zkoušky ukázaly, že vzorky obsahovaly vysoký obsah melaminu.

Foto: John Javellana, Reuters

Článek

Úřady již vyhlásily zákaz dovozu čínského droždí, dokud nebude uzavřeno nynější šetření a dokud nebudou přijata přísnější opatření kontroly.

Čínské kvasnice jsou další potravinovou položkou kontaminovanou melaminem, jež byla na Tchaj-wanu zakázána. Úřady tu v poslední době zastavily prodej mimo jiné jednoho druhu sušenek či mražených produktů vyráběných v Číně z chobotnic. Už dříve zakázaly dovoz všech čínských mléčných produktů a stáhly z obchodních řetězců celou řadu výrobků.

Melaminový skandál vedl k řadě opatření proti dovozu čínských produktů po celém světě. Desítky zemí světa stáhly z prodeje nebo zakázaly dovoz nejrůznějších čínských produktů, především však mléčných. V Číně po požití kontaminovaného mléka zemřelo několik dětí a desetitisíce jich onemocněly.

Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot. Obsahuje 66 procent dusíku, takže je ideální pro zamaskování skutečnosti, že mléko bylo zředěno vodou - pokud se obsah proteinů stanovuje na základě množství přítomného dusíku, přidaný melamin obsah proteinů zdánlivě zvyšuje.

U dospělých mléko kontaminované melaminem poškození ledvin nezpůsobí, pokud ho nevypijí více než dva litry denně. Kojenci a malé děti, které jsou krmeny výhradně nebo převážně stravou ze sušeného mléka, jsou nejzranitelnější skupinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám