Hlavní obsah

Francouzská banka během týdne přišla o 15 miliard korun

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční krize zasahuje další instituce v Evropě. Francouzská banka Caisse d´Epargne jen během uplynulého týdne prodělala 600 miliónů eur, tedy asi 15 miliard korun. V pátek o tom informovala BBC. S finančními problémy se potýkají také španělské aerolinky LTE.

Foto: Charles Paliau, Reuters

Článek

Minulý týden se akcie na světových trzích prudce propadaly, začátkem tohoto týdne naopak cenné papíry zpevnily.

Zároveň však banka uklidnila své klienty, že ztráty by neměly mít výraznější dopad na chod banky. Navíc Caisse d´Epargne by se měla sloučit se svým konkurentem Banue Populer. BBC připomíná, že jestliže k fúzi skutečně dojde, vznikne tak jedna z největších bank ve Francii. Disponovat by měla s vklady ve výši 480 miliard eur (12 biliónů korun) od šesti miliónů klientů.

Problém hlásí i aerolinky

Španělská nízkonákladová společnost LTE v pátek s okamžitou platností zastavila bukování letenek a dokonce i páteční lety. Firma uvedla, že se potýká s vážnými finančními problémy. Ty zřejmě neskončí ani v následujících dnech.

Cestující, kteří se mají vrátit domů, musí být převezeni jinými aerolinkami. LTE létají zejména mezi Velkou Británií a Španělskem. Ve svém oficiálním prohlášení společnost uvádí, že po dvaceti letech maximální péče o své klienty se nyní nemohla vyhnout této situaci, kterou připisuje světové finanční krizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám