Hlavní obsah

České pivo získalo ochranu Evropské unie

Novinky, toh

Označení České pivo se definitivně stalo ochrannou známkou Evropské unie. Evropská komise jej totiž ve čtvrtek zapsala do Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení. V pátek o tom informovalo ministerstvo zemědělství ČR.

Článek

Aby jednotlivá tuzemská piva mohla používat tuto známku, musí splnit přísná kritéria, mimo jiné musí mít od 2,6 do šesti procent alkoholu v objemu. „Proti registraci názvu České pivo jako chráněného zeměpisného označení nebyly vzneseny žádné námitky,“ komentoval ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Základními požadavky jsou:
místo výroby ve vymezené zeměpisné oblasti
místo původu a složení základních surovin
použitá technologie typická pro výrobu českého piva
kvalitativní ukazatele hotového piva jako je extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH, míra prokvašení

O možnost zápisu do registru usilovala Česká republika přes tři roky. Žádost o registraci podali čeští pivovarníci prostřednictvím Úřadu průmyslového vlastnictví a Stálého zastoupení ČR v Bruselu Evropské komisi (EK) krátce po přistoupení ČR k Evropské Unii v roce 2004.

K čemu ochranné značení slouží:
Používá se od roku 1992 a jeho cílem chránit názvy kvalitních zemědělských a potravinářských výrobků, které si získaly věhlas v EU i ve světě. Ochranná známka má pomáhat odlišit se od „padělaných“ výrobků, které se snaží zneužít věhlasu svých kvalitních konkurentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám