Hlavní obsah

Česká tisícovka se stala světovou bankovkou roku

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nová tisícikoruna získala mezinárodní ocenění Bankovka roku 2008. Česká národní banka (ČNB) tisícovku pustila do oběhu letos v dubnu. Jsou na ní inovovány ochranné prvky, díky nimž by nemělo být její padělání tak jednoduché. V pátek o tom informovala ČNB.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nové tisícikoruny jsou v oběhu od dubna letošního roku.

Článek

„Považují toto ocenění za potvrzení toho, že kvalita našich bankovek je nejen po výtvarné stránce, ale i v technické úrovni používaných ochranných prvků na té nejvyšší světové úrovni,“ komentoval vrchní ředitel a člen bankovní rady Pavel Řežábek.

K inovaci bezpečnostních prvků na bankovce přispěl i fakt, že jen v loňském roce byla tisícikoruna druhou nejvíce padělanou bankovkou. Před ní se už dostala jen pětistovka.

:. Člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek představuje novou tisíckorunu.foto: Právo/Milan Malíček

Mezi výrazné změny patří širší ochranný proužek uprostřed, doplnění vodoznaku u portrétu Františka Palackého či drobné žluté kroužky na nepotištěných okrajích a v některých částech tiskového obrazce.

Ocenění udělila Světová asociace odborníků zabývajících se hotovostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám