Hlavní obsah

VIDEO: Majitel ČSOB se propadne do ztráty, kvůli krizi odepsal 40 mld.

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Belgická banka KBC, majitel české ČSOB, musela kvůli krizi na světovém trhu odepsat 1,6 miliardy eur, což je asi 40 miliard korun. Přiznala, že ve třetím čtvrtletí kvůli tomu očekává ztrátu až 930 miliónů eur (asi 23 miliard korun).

Finanční krize dopadla i na majitele ČSOBVideo: ČTK

 
Článek

KBC odpisy oznámila den poté, co ratingová agentura Moody's snížila ohodnocení produktů, do nichž KBC investovala. Jde o speciální dluhopisy CDO, u nichž se dá jen těžko odhadnout míra rizika, mají nízkou likviditu, ale mohou z nich být vysoké výnosy.

Banka z investic nebude mít zisky, s nimiž počítala. Ve středu potvrdila, že nyní na ohodnocování investic přijme přísnější pravidla.

KBC ve středu vydala zprávu, v níž očekávanou ztrátu přiznala. Konečné výsledky za třetí čtvrtletí by měly být 6. listopadu, banka ale podle slov šéfa Andre Bergena chtěla na situaci upozornit. Původně ve třetím kvartále počítala se ziskem přes 600 miliónů eur.

Odpisy se dotknou i ČSOB

Mluvčí ČSOB Ivo Mešťánek Novinkám řekl, že není vůbec žádný důvod k panice. Suma v přepočtu 40 miliard korun je podle něj jen zlomkem toho, čím banka disponuje.

"KBC si přepočítala investice, přehodnotila z nich zisky a vydala tuto informaci. Budou to tak muset udělat všechny banky, KBC na to jen chtěla upozornit dopředu, protože se obchoduje na burze," řekl Novinkám Mešťánek. "Nejde o ztrátu ale o účetní přecenění majetku." Doplnil, že i přesto je banka kapitálově silná.

Odpisy se podle něj dotknou i ČSOB. Sumu, kterou budou špatné investice banku stát, ale nyní nezveřejnil. Situace se projeví i na nižším zisku. "Dopad finanční krize bude též do ziskovosti ČSOB a způsobí nižší, ale stále kladný očekávaný zisk ČSOB za rok 2008," doplnil Mešťánek.

Podle analytika Patri Direct Jana Korba bylo oznámení odpisů belgického finančního domu dobrým a nutným krokem. "KBC tak vystupuje transparentně navenek," řekl Novinkám Korb. Podle něj by tím rozhodně neměl být ohrožena funkčnost banky. Prý je možné, že špatné investice přiznala kvůli spekulacím na trhu. Pokud spekulace byly horší než středeční oznámení, tak akcie banky by opět měly brzy začít zpevňovat.

Zisk ČSOB za tři čtvrtletí 2008:
Skupina ČSOB vykáže zisk zhruba 2,7 miliard korun. Jelikož však ČSOB přistoupila k velmi obezřetnému přecenění svého investičního portfolia, došlo během prvních devíti měsíců roku 2008 k takovému snížení vykazované hodnoty investičního portfolia, které snižuje čistý zisk zhruba o 6,2 miliard korun. Světová finanční krize nebude mít dopad na stabilitu ČSOB, ani na její klienty.

V Belgii měly problémy už dvě banky

V Belgii se dostaly do problémů už dvě banky. Nejprve Fortis, kterou převzala vláda. Stát musel pomoci i ústavu Dexia.

Banky doplácejí na nízkou likviditu. Na vkladech mají méně peněz než v úvěrech. Svou roli hraje i panika, lidé své peníze vybírají.

O problémech KBC se spekulovalo již před několika dny. Belgická média minulý týden přišly se zprávou, že by banka mohla být také zasažena současnou krizí. Následně však tamní centrální banka problémy popřela.Uvedla, že banka má velmi dobrou likviditu a patří mezi nejlepší banky v Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám