Hlavní obsah

Sedm set miliard dolarů bude mít pod palcem 35letý bankéř

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O konkrétním vynaložení astronomického balíku 700 miliard dolarů určených k záchraně krachujících amerických bank bude rozhodovat teprve 35letý – a už bývalý – investiční bankéř Neel Kashkari. Svým náměstkem pro finanční stabilitu ho jmenoval ministr financí Henry Paulson.

Článek

Kashkari teď má podle kanadského listu The Globe and Mail asi nejodpovědnější zaměstnání na planetě: bude muset rozhodnout, které špatné úvěry odkoupit, za kolik a na jak dlouho.

Přitom se jeho tým složený většinou z expertů soukromého sektoru musí vyhnout konfliktům zájmů, jelikož právě jejich instituce mohou nabízet k odkoupení své špatné úvěry. Kashkari původně vyvíjel technologie pro vesmírné programy NASA včetně nového teleskopu. Pak ho ale zlákal byznys.

Studoval obchodní školu a nastoupil do čelné wallstreetské banky Goldman Sachs, kterou vedl právě nynější ministr Paulson. Před dvěma lety si ho vzal k sobě na ministerstvo, kde se Kashkari nejprve věnoval obchodu s Indií, a když loni propukla hypoteční krize, stal se jedním z nejbližších spolupracovníků ministra.

„Pracovat v Goldman Sachs ještě není kvalifikací pro tuto práci,“ obává se trochu Robert Eisenbeis, exředitel výzkumu centrální banky.

Možná však bude mít Kashkariho mandát jen jepičí život, jelikož po nástupu nového prezidenta 20. ledna 2009 ho vystřídá někdo jiný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám