Hlavní obsah

Amerika se probudila z noční můry, akcie posílily nejvíce od roku 1933

– NEW YORK • Aktualizováno

Americké akciové trhy v pondělí reagovaly na záchranný plán a posílily za den o 11 procent. To je nejvyšší nárůst od roku 1933. Dow Jonesův index se zvýšil o 936,42 bodu, tedy o 11,08 procenta, na 9387,61 bodu, což je dokonce nejvíce v historii. Raketový start zažila i Asie. Japonský index Nikkei posílil o 14 procent, což je nejvíce od vzniku burzy před 60 lety.

Článek

"Klíčovým problémem trhu byl nedostatek důvěry. Nejnovější úsilí vlád a centrálních bank o zmírnění úvěrových problémů bylo pro důvěru velmi příznivé," řekl analytik Subodh Kumar ze společnosti Subodh Kumar & Associates.

Banky přestaly mít strach a začínají si opět půjčovat peníze. Investoři po schválení plánů začaly ve své akcie více věřit.

Investiční banka Morgan Stanley si připsala 87 procent poté, co v ní největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) koupila více než pětinový podíl za devět miliard dolarů (163,5 miliardy Kč).

Banka Wachovia posílila o 13,6 procenta, protože americké úřady schválily její převzetí rivalem Wells Fargo & Co.

Kromě USA, které do sektoru dají 700 miliard dolarů, chodí zprávy o pomoci i z evropských zemí. Ty souhrnně Spojené státy dokonce trumfnou. Jen Francie chce finančním institucím dát 320 miliard eur, Německo navrhuje dokonce 500 miliard eur.

Navíc v úterý by Spojené státy měly oznámit, že chtějí vynaložit dalších 250 miliard dolarů, které by měly posílit bankovní sektor.

Přehled vybraných událostí současné finanční krize:

7. září

9. září

15. září

17. září

25. září

28. září

29. září

30. září

3. října

4. října

5. října

6. října.

7. října

8. října

Asie roste druhým dnem po sobě

Již v pondělí výrazně rostly akcie V Asii a Evropě. Kolečko úspěchu se nyní z Ameriky opět přesouvá na asijský kontinent. Japonský index Nikkei totiž v úterý dopoledne posílil nejvíce ve své 60leté historii, a to o více než 14 procent.

Problematický Island

Zřejmě nejvíce na krizi doplatí země s 300 000 obyvateli - Island. Tam musel stát převzít tři banky, zastavit obchodování na burze. Tamní měna navíc prudce ztrácí na hodnotě a země nemá šanci kurz ochránit.

Podle informací z mezinárodního měnového fondu požádala o pomoc. Ve středu mají představitelé Islandu jednat v Rusku o poskytnutí půjčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám