Hlavní obsah

Zahraniční banky v Česku samy zvedají garanci vkladů

Právo, Vladimír Čechlovský

Mnozí Češi mají už dnes vklady v bankách pojištěné ve větší míře, než jakou se chystá zavést česká vláda, aniž by ukládali peníze v cizině. Některé pobočky zahraničních bank působící v Česku totiž v reakci na světovou finanční krizi výrazně zvýšily garanci vkladů.

Foto: Novinky

Článek

Nyní jsou v ČR vklady garantovány do 90 procent, maximálně do 25 000 eur (623 000 korun). Vláda má ve středu schválit návrh na zvýšení na stoprocentní garanci do 50 000 eur (do 1,25 miliónu korun). Návrh bude muset schválit Parlament a podepsat prezident.

Například ING Bank, která v Česku nabízí spořící účet ING konto s úrokem 3,25 % ročně, v neděli oznámila mailem českým klientům, že Nizozemsko zvýšilo s okamžitou účinností limit ochrany vkladů na 100 000 eur (asi 2,5 miliónu korun), což se „s okamžitou platností“ vztahuje i na ně. Klient přitom nenese žádnou spoluúčast.

Na stejnou výši zvedla garanci i Citibank, a to na základě rozhodnutí Irska. Pobočka britské HSBC v Praze zvýšila pojištění vkladů na 100 procent z 50 000 britských liber (asi 1,56 miliónu korun).

Některé pobočky zahraničních bank v Česku budou možná garantovat i vklady neomezeně. To by se mohlo týkat například Commerzbank, protože německá vláda chce zavést neomezené ručení za vklady obyvatel.

Klienta nezíská jen výše pojištění

Samo vyšší pojištění vkladů v některých bankách ale nebude znamenat, že je kvůli tomu budou klienti automaticky upřednostňovat před ostatními. Hlavním důvodem je to, že české banky jsou obecně v jiné situaci než zahraniční. „Byly vyčištěny, takže začínaly před několika lety se zdravými bilancemi,“ upozornil v minulých dnech guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Z toho důvodu většina odborníků soudí, že stačí, když česká vláda zvýší garanci na padesát, případně sto tisíc eur. ČSSD prosazuje garanci za vklady v neomezené výši. Takovou záruku chtějí klientům bank poskytnout kromě Německa ještě např. Portugalsko, Rakousko, Slovensko a Irsko.

Proti tomu nedávno ale ostře protestoval český ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), který to považuje za „nesmyslný populismus“ a nekalou konkurenci. V pondělí ale Evropská komise rozhodla, že garance za vklady v neomezené výše může být jen dočasná a musí být zrušena, jakmile se situace na trhu uklidní.

Rebel v ODS Vlastimil Tlustý v neděli uvedl, že navrhne stoprocentní garanci do čtyř miliónů korun. Pobočky zahraničních bank mají u nás možnost pojistit vklady buď podle české legislativy, nebo se pojistit v domovském státě. Jestliže je pojištění v domovské zemi nižší, může banka připojistit vklady do výše stanovené českou legislativou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám