Hlavní obsah

Británie vynaloží na tři banky až 37 miliard liber

Novinky, BBC, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN
Aktualizováno

Británie dá třem bankám až 37 miliard liber (1,17 biliónu Kč). Týkat se to bude Royal Bank of Scotland (RBS), HBOS a Lloyds TSB, jak uvedla BBC. Ihned po oznámení plánu akcie společností vyletěly vzhůru, obdobně na tom byl londýnský index FTSE 100, který si polepšil o šest procent.

Článek

RBS by měla získat na dvacet miliard liber, zbylých 17 by mělo jít do Lloyds TSB a HBOS. Ty by se totiž měly sloučit. Další problémová banka Barclays uvedla, že si vypomůže bez státního zásahu, a to navýšením vlastního kapitálu o 6,5 miliardy liber.

Podle BBC by stát měl za poskytnuté peníze získat 40procentní podíl ve sloučených bankách Lloyds a HBOS. Na 60 procent pak v RBS. Vláda oznámila již minulý týden, že bankám pomůže. Šéf RBS posléze odstoupil.

Britský premiér Gordon Brown rozhodnutí komentoval slovy, že tento krok pomůže "k tání zamrzlých peněz na trhu". "Toto rozhodnutí bylo to nezbytně nutné pro nás všechny,"dodal k pomoci problémovým institucím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám