Hlavní obsah

Bush opět uklidňoval: lidé by se neměli bát o své domy

Novinky, toh
WASHINGTON
Aktualizováno

Americký prezident George Bush se ve svém pátečním vystoupení před Bílým domem opět snažil Američany ujistit, že současná globální finanční krize bude úspěšně vyřešena. Navíc lidé by se podle něj neměli bát o své domovy, vláda se bude snažit refinancovat současný systém hypoték.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Právě rizikové hypotéky loni v létě spustily krizi na trhu s bydlením. Následně se problémy přelily do celého bankovního sektoru a zasáhly postupně celý svět, včetně akciových trhů. Hypotéky jsou ve Spojených státech úročeny nejvíce za posledních několik let. Američané však mnohdy peníze nemají a musí své domovy opouštět. V nejhorších případech tíživou situaci nezvládnou natolik, že neváhají sáhnout na svůj vlastní život.

Bush se snažil situaci uklidnit tím, že přislíbil refinancování hypoték. Chce tak zabránit úplnému kolapsu hypotečního trhu a také dalšímu vystěhovávání.

Přehled vybraných událostí současné finanční krize:

7. září

9. září

15. září

17. září

25. září

28. září

29. září

30. září

3. října

4. října

5. října

6. října.

7. října

8. října

„Federální vláda má komplexní strategii. Krizi můžeme vyřešit a vyřešíme ji,“ řekl. Podle něj by schválených 700 miliard mělo být do systému nalito co nejdříve. Dále připomněl, že Američané by se neměli bát o své peníze v bankách. Vláda se zaručí za vklady do výše 250 tisíc dolarů.

Trhu by také mělo pomoci, že se vláda zaručí za investiční fondy. Bush se mimo jiné zmínil i o tom, že chce zabránit ilegálním transakcím na akciových trzích či falešným informacím v souvislosti s transakcemi. „Ilegální finanční aktivity budou stíhány,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám