Hlavní obsah

Zemědělci se s Topolánkem nedohodli, blokádu neodvolají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Agrární komora ani po pátečním jednání s premiérem Mirkem Topolánkem, na které se probíralo dorovnání přímých plateb pro zemědělce v příštím roce, neodvolala protestní akci plánovanou na příští týden. Nespokojení rolníci chtějí v pondělí kvůli krácení rozpočtu vyjet se zemědělskou technikou na silnice po celé zemi a na dvě hodiny na nich zablokovat dopravu.

Foto: Archív, Právo

Prezident Agrární komory Jan Veleba

Článek

Vedení Agrární komory v pátek odpoledne bude ještě jednat a rozhodne, zda pondělní protest zorganizuje. Novinářům to po jednání s Topolánkem řekl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Blokáda by měla být dvouhodinová a začne mezi sedmou a osmou hodinou. Zemědělci chtějí zemědělskou technikou zablokovat velké silnice po celé republice, včetně Prahy.

Agrární komora požaduje příští rok dorovnání přímých plateb o 2,8 miliardy korun na 90 procent úrovně, kterou dostává farmář v Rakousku, Německu, Francii. To podle Veleby mají od svých vlád přislíbeno zemědělci v Polsku, Maďarsku i na Slovensku.

Topolánek novinářům řekl, že zemědělci mohou příští rok počítat s miliardou korun ze zdrojů Pozemkového fondu a další miliarda korun by mohla být získána z letošních rezerv rezortu zemědělství. "Našli jsme řešení, které neznamená zvýšení výdajů v příštím roce, ale přesun v rámci připraveného rozpočtu a přesun prostředků z letošního roku na rok příští. A v konečném důsledku to bude znamenat téměř stoprocentní naplnění toho, co na přímé platby z národních zdrojů má jít," uvedl Topolánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám