Hlavní obsah

Pražská burza se propadla nejvíce v historii

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Pražská burza během pátečního obchodování ztratila nejvíce ve své historii. Výrazně ztrácela ihned po zahájení obchodování, a to více než 11 procent. Index PX se dostal k hladině 900 bodů. Odpoledne tuto hranici prolomil, když burza ztratila více než 17 procent. Uzavřela se ztrátou 14,94 procenta na hladině 888,5 bodu.

Foto: Nicky Loh, Reuters

Článek

Téměř veškeré tituly ztratily, většina z nich v rozmezí deseti až dvaceti procent. Pražská burza tak v propadech následovala asijské a americké akciové trhy. Kolem půl desáté se ztráty na pražské burze prohlubovaly. Index PX tak odepsal 13,76 procenta. Nejvíce ztratily akcie společností CME, Erste Bank či Orco, které odepsaly více než dvacet procent.

:. Vývoj indexu PX během pátečního obchodování. Gra: PSE

Přestože většina titulů ztrácela, akcie AAA Auto rostly, a to o více než dvacet procent. Proto obchodování s těmito cennými papíry bylo pozastaveno na čtvrt hodiny. V deset hodin cenné papíry ztráty zmírnily. Index PX se dostal pod minus deset procent.

Před jedenáctou hodinou bylo také zastaveno obchodování s akciemi Erste Bank a Vienna Insurance Group (VIG). S nimi se totiž primárně obchoduje na vídeňské burze. Ta byla na dvě hodiny uzavřena.

Analytici velké výprodeje očekávali. Ve čtvrtek bylo obchodování na pražské burze poklidné.

:. Vývoj indexu PX v posledních dnech. Graf: PSE

Americké akcie však uzavíraly čtvrteční obchodování velkými ztrátami. Index Dow Jones odepsal 7,33 procenta, Nasdaq 5,47 procenta. V pátek ráno série ztrát pokračovala v Asii a kolem deváté hodiny, kdy zahajuje obchodování většina evropských burz, se projevily výprodeje i zde. Cenné papíry v Česku se tak svezly na globální vlně paniky. Jak připomněla agentura Reuters, investoři se obávají světové recese. Ta se definuje jako pokles hospodářského růstu ve dvou za sebou jdoucích čtvrtletí.

Snížení úrokových sazeb nepomohlo

Cenné papíry ztrácely po celém světě již několik dní v řadě. Ve středu se proto pokusilo šest centrálních bank, včetně amerického FEDu a britské Bank of England, trhům a ekonomikám pomoc tím, že snížily úrokové sazby. Podle agentury Reuters tento krok však přišel pozdě.

Navíc investoři prý pochybují o výsledcích pátečního jednání G 7, tedy sedmi nejbohatších zemí světa.

Reklama

Související témata:

Související články

Dow Jones klesl pod 9000 bodů

Hlavní americký akciový index Dow Jones ve čtvrtek klesl pod 9000 bodů. V současné globální krizi finančních trhů jej navíc zatížil propad emise automobilového...

Výběr článků

Načítám