Hlavní obsah

Sklářští odboráři chtějí kvůli platům demonstrovat před vládou

• Aktualizováno
Novinky, toh

Odborový svaz zaměstnanců průmyslu skla a porcelánu chce 23. října demonstrovat před úřadem vlády. Lidé z uzavřených skláren Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou a Skláren Bohemia v Poděbradech se totiž obávají, že nedostanou své výplaty. Novinkám to potvrdil předseda odborářů Vladimír Kubinec.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pec na výrobu olovnatého křišťálu ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou.

Článek

„Mzdy zaměstnanců jsou ohrožené, protože účty skláren jsou obstavené bankami,“ řekl Kubinec. Pokud se prý skutečně stane, že výplaty lidé nedostanou, budou od jedenácti hodin 23. října demonstrovat před úřadem vlády.

Odborům mimo jiné vadí, že stát má ve sklárnách a v porcelánkách své podíly. Přesto situaci krachujících podniků neřeší. "Vláda podle našeho názoru nedělá nic. Demonstrace je signálem k tomu, aby se situace začala řešit," připomněl Kubinec.

Sklárny ve Světlé nad Sázavou a v Poděbradech oznámily v druhé polovině září, že se potýkají s finančními problémy. Podniky patřící do skupiny Bohemia Crystalex Trading na konci minulého měsíce oznámily, že o práci přijde 1760 lidí.

Práce byla zachována pouze v sázavských sklárnách Kavalier a ve sklárnách Nový Bor, které zaměstnávají 3260 lidí. Podle ČTK zaměstnanci těchto podniků ve čtvrtek výplatu dostali. Jestliže ji dostanou i lidé z poděbradských a sázavských skláren, demonstrace bude odvolána,  potvrdil Novinkám Kubinec.

Reklama

Související články

V Poděbradech se možná uzavřou sklárny

Lidé pracující v poděbradských Sklárnách Bohemia, jednom z největších zaměstnavatelů nymburského regionu, se bojí o místo. Místní pobočka je totiž součástí...

Výběr článků

Načítám