Hlavní obsah

Některé země si na finanční krizi hrají, tvrdí Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé země Evropské unie si podle premiéra Mirka Topolánka "hrají" na finanční krizi, dělají v té souvislosti "naprosto neskutečná" opatření a v EU se tak porušuje vlastní pakt růstu a stability. Topolánek při návštěvě Turecka prohlásil, že Evropská unie nyní projevuje naprostou neschopnost řešit nynější situaci na finančních trzích racionálně.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Zdůraznil také, že je připraven na nadcházejícím summitu EU "naprosto tvrdě" vetovat jakékoli návrhy, které "půjdou nad rámec selského rozumu a té situace samotné".

"Já bych řekl, že rozhodnutí čtyř velkých evropských hráčů nabourává euro jako koncept," prohlásil premiér, který začne za necelé tři měsíce zastupovat unii navenek v rámci českého předsednictví v EU. "Všechna ta opatření jsou naprosto umělá, jdou proti samotnému smyslu EU. A musím říct, že to je velká deziluze. Myslím si, že to, co se stalo v posledních dnech, tak nabourává důvěru v EU než cokoli předtím," řekl.

Konkrétně zmínil stoprocentní garance vkladů, které v minulých dnech zavedly některé země unie. Podle Topolánka jsou tyto garance "nestoudným krokem", který mimo jiné vyvolává pohyb depozit a znamená posílení likvidity v jednom státu na úkor druhého.

Zavedení plných státních garancí za vklady střadatelů dosud oznámily Dánsko, Irsko, Island, Německo, Portugalsko, Rakousko a Slovensko. Celá EU se dohodla na zvýšení záruky za vklady na 50 000 eur (zhruba 1,25 miliónu korun) s tím, že některé státy mohou garantovat vklady až do výše 100 000 eur (zhruba 2,5 miliónu korun). "Kdybychom měli euro, tak už v tom lítáme jako všichni ostatní. Takže zaplať pánbůh za korunu," řekl český premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám