Hlavní obsah

Slovinsko ručí za veškeré vklady, Itálie nenechá padnout žádnou banku

Další evropské vlády se zaručily za vklady svých občanů. Slovinsko přijalo dekret, který garantuje vklady bez jakéhokoliv limitu. Ministr financí Andrej Bajuk řekl, že schválený dekret je dočasný. Obdobný dekret přijala i italská vláda. Dokumentem se země zaručí za bankovní vklady občanů až do výše 103 000 eur (asi 2,53 miliónu Kč).

Foto: Ciro De Luca/Agnfoto, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

"Ode dneška plně garantujeme všechny vklady," řekl slovinský ministr, jehož cituje agentura Reuters. Dodal, že v platnosti zůstane tak dlouho, dokud se nezlepší situace na finančních trzích. Slovinsko až doposud garantovalo soukromé vklady do výše 22 000 eur (asi 540 000 Kč).

Italská vláda přijala dekret, kterým se země zaručí za bankovní vklady občanů až do výše 103 000 eur (asi 2,53 miliónu Kč). Do takové výše byly vklady pojištěny už teď, garance vlády má ale představovat vyšší stupeň záruky, řekl premiér.

"Žádná italská banka nepadne, a žádný vkladatel tedy nic neriskuje. Chci všem Italům říci, aby byli v klidu," řekl Berlusconi. Dekret, který vláda přijala, má Itálii ochránit před šířící se finanční krizí, avšak ekonomové podotýkají, že o podrobnostech se toho zatím příliš neví.

Kalousek chce garanci zvýšit

Kvůli dopadům finanční krize ale některé evropské země rovněž zrušily limit, jiné garanci pouze zvýšily. Jako první v EU se za veškeré soukromé vklady bez omezení zaručilo Irsko, nyní mají stejné opatření například Německo nebo Rakousko.

V úterý se dohodli ministři financí EU, že ručení na vklady se zvedne na 50 tisíc eur (asi 1,23 miliónu Kč). V Česku je zatím jištění do 25 tisíc eur, přičemž lidé by dostali 90 procent částky. Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje limit ve výši 50 tisíc eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám