Hlavní obsah

Krize kromě českých exportérů postihne i cestovky a hotely

– PRAHA
Právo, pro, sp

Finanční krize, která postihla především Spojené státy a země západní Evropy, negativně ovlivní nejen české podniky zaměřené na export, ale i cestovní ruch v České republice. Z dotčených zemí přijede méně turistů, což pocítí především cestovní agentury a hotely. Některé z těchto subjektů budou zřejmě muset ukončit svou činnost.

Článek

"Cestování je první v řadě činností, kde lidé při finanční krizi nejvíce šetří,“ řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Podle něj se krize projeví na trhu cestovního ruchu nejcitelněji příští rok, neboť odvětví reaguje se zpožděním. Největší pokles očekává analytik u turistů z USA, Velké Británie a z Německa. "Němci se bojí cestovat už nyní,“ upozornil Beránek.

Trh je přesycený, některé hotely zmizí

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR a šéf hotelů Orea Pavel Hlinka považuje finanční krizi za další letošní ránu hotelovému trhu po výrazném posílení koruny. Vedle odlivu turistů Hlinka očekává především pokles tržeb od firemních klientů za konference, kongresy a za další firemní akce.

"Mám obavy, že ty firmy, které se nyní dostaly do problémů, budou muset reagovat hodně rychle,“ řekl Hlinka. Hotely proto očekávají, že celá řada firem již nasmlouvané akce zruší ještě před koncem roku. Podle Hlinky část hotelů z přesyceného českého trhu zmizí.

Problémy potvrzuje též mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. "Ty poklesy vidíme už teď a přijdou další,“ řekl Okamura, který zároveň podniká v příjezdové turistice z Japonska. Právě u Japonců a Američanů se očekává největší pokles. Podle Okamury turisté v ČR zároveň méně utrácejí.

Krach čeká i něteré incomingové cestovky

Kvůli krizi zřejmě skončí celá řada cestovních agentur, které se zaměřují na příjezdy turistů. Letos se to již stalo některým agenturám, které se specializovaly na korejské turisty, uvedl Okamura. Další firmy postupně hledají jiné činnosti, ze kterých by hradily ztráty, například prodej letenek.

Středoevropské a východoevropské národy podle Okamury do ČR cestovat nepřestanou. Stále tak bude přibývat Rusů, Poláků a Slováků, kteří by částečně mohli co do počtu nahradit odliv turistů ze západních zemí.

Grund: Čeští exportéři již přicházejí o zakázky

Čeští exportéři již kvůli finanční krizi přicházejí o první zakázky v zahraničí. Včera to řekl předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Nižší poptávka na zahraničních trzích podle něj dopadne zejména na tuzemské dodavatele automobilek, z nichž mnozí už začali omezovat výrobu.

"Už se snižuje počet objednávek, které naši výrobci v zahraničí dostávají. Jde hlavně o subdodavatele pro automobilový průmysl,“ uvedl Grund. Podle něj lze očekávat pokles poptávky zejména v Německu a ve Francii, kam přitom směřuje značná část českého exportu. "Kromě dodavatelů pro automobilový průmysl krizi pocítí i tuzemští skláři, textilní firmy či chemické podniky,“ uvedl Grund.

"Po silné koruně a rostoucích cenách pohonných hmot je světová finanční krize za posledních několik měsíců již třetí špatná zpráva pro české exportéry,“ podotkl Grund, podle kterého by nynější situaci českých exportérů mohlo částečně zlepšit oslabení koruny, které by se promítlo v jejich lepší konkurenceschopnosti na zahraničních trzích.

Zemědělci zatím v klidu

Finanční krize zatím nechává klidné české zemědělce. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby by poptávka po kvalitních domácích potravinách neměla doznat výraznějších změn. „Obtížnější ale zřejmě bude jednání zemědělců s bankami o úvěrech, protože banky zcela určitě zpřísní podmínky pro jejich poskytování,“ řekl včera Veleba.

Ten zároveň nevyloučil, že čeští rolníci by mohli na krizi dokonce vydělat. "Zemědělská technika, která se k nám dováží, je totiž značně předražená. A jak se teď zlevňují osobní auta, tak možná tento pokles v budoucnu zasáhne i segment zemědělské techniky,“ míní Veleba.

Reklama

Výběr článků

Načítám