Hlavní obsah

Slovensko musí opět začít s konkurencí poštovního trhu, nařizuje EK

Evropská komise přikázala Slovensku, aby obnovilo konkurenci na poštovním trhu. Komisi se nelíbí, že země nedávnou novelou zákona vrátila Slovenské poště monopol na některé služby. Slovensko nyní musí do měsíce informovat komisi o opatřeních k nápravě situace, uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. V případě, že země požadavku komise nevyhoví, hrozí jí pokuta.

Článek

Kontroverzní novela přijatá letos v únoru rozšířila monopol Slovenské pošty na doručování takzvané hybridní pošty, tedy kombinace elektronických a listovních zásilek. Předtím se tato služba poskytovala volně v rámci hospodářské soutěže.

"Obnovit monopol na obchodní činnost, která již byla úspěšně liberalizována, je krok špatným směrem," sdělila Kroesová novinářům. Podle ní taková opatření poškozují spotřebitele a firmy, kteří jsou závislí na poštovních službách, a komise je proto nebude tolerovat.

Slovensko již dříve uvedlo, že chce řešit problematiku takzvané hybridní pošty úpravou všeobecného povolení na poskytování poštovních služeb. "Upravíme všeobecné povolení, v rámci připomínkového řízení se k němu může vyjádřit každý občan nebo podnikatel i Evropská komise," řekl dříve novinářům slovenský ministr dopravy Ľubomír Vážný. Z úterního rozhodnutí komise ale vyplývá, že ji návrhy slovenské vlády během řady jednání v uplynulých měsících nepřesvědčily.

Evropská unie obecně prosazuje, aby se mohla na trhu s poštovními službami postupně ve větší míře zapojit konkurence. Slovensko by mělo trh poštovních služeb otevřít nejpozději od roku 2013. Se stejným datem počítá i Česká republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám