Hlavní obsah

Akciové trhy nenachází dno, opět se propadají

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

Evropské a asijské burzy se v úterý dopoledne zmítají ve víru propadů. Například pražský index PX po pondělní rekordní ztrátě přes osm procent se v úterý dostal opět do minusu, a to hluboko pod čtyři procenta. Podle analytiků lze i nadále očekávat znehodnocování cenných papírů.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

„Trhy hledají dno, zatím to nevypadá, že by ho našly,“ řekl Novinkám analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. Podle něj mezi investory nadále stále panuje strach z prohlubující se finanční krize.

Pražská burza po zahájení obchodování nepatrně rostla, a to o 0,84 procenta. Záhy se však trend obrátil a výrazně ztratila. V jedenáct hodin ztrácela 4,26 procenta. Mezi obchodovanými tituly nebyl jediný, který by neztrácel.

Nejvíce se výprodeje dotkly akcí ECM - 12,38 %, NWR - 11 %, Orco - 6,89 %. Telefónica odepsala před jedenáctou hodinou 6,38 procenta.

Nejinak na tom byly i ostatní akciové trhy. Německý DAX ztrácel 0,06 procenta, polský WIG jedno procento, rakouský ATX 6,11 procent.

Rusko po pondělních propadech o 19 procent dokonce zastavilo v úterý dopoledne obchodování. Obdobný krok by podle Adamkoviče nebyl například pro pražskou burzu řešením. „Zastavením obchodování by burza podtrhal svoji důvěryhodnost,“ řekl analytik.

Krize vynáší vzhůru dolar

Globální finanční krize „pomáhá“ zatím jen dolaru, který v uplynulých dnech posiluje. Zároveň tak výrazně tlačí na nejen středoevropské měny. Například česká koruna minulý týden ztratila během tří dnů k dolaru téměř korunu. Za poslední dva měsíce pak více než tři koruny. V půl dvanácté se kurz pohyboval kolem 18,23 Kč/USD a 24,71 Kč/EUR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám