Hlavní obsah

Odbory: v sobotu možná dojde i na vejce

– PRAHA
Novinky, Hana Kadečková

V sobotu v poledne, kdy budou v centru Prahy demonstrovat odboráři proti vládou chystané reformě veřejných financí, možná dojde i na vajíčka. "Když nás policie nebude zbytečně rozčilovat, tak bude všechno v pohodě. Pokud nás rozčílí, tak se má na co těšit. Je možné, že po Praze budou létat vejce. Je jich přebytek, tak co," prohlásil Bohumír Dufek, šéf Asociace samostatných odborů.

Článek

Zatímco vedení druhé centrály - Českomoravské konfederace odborových svazů - odmítlo spekulovat kolik lidí na demonstraci přijde, Dufek byl sdílnější. Uvedl sice, že předpokládanou účast zatím nezná, ale dodal: "Já osobně budu spokojen, když bude na Palachově náměstí celkem deset tisíc demonstrantů."

Dufek se přidal k středečnímu vyjádření šéfa ČMKOS Milana Štěcha, že vláda se chová k odborům arogantně. "Je pravda, že arogance moci ze strany vlády vzrůstá. Já si myslím, že vláda se mohla našimi návrhy zabývat, a ne že nám řekne, že koaliční partneři se dohodli. To si myslím, že ani politikům do úst nepatří."

Svými návrhy chtějí zmírnit reformu

Odboráři chtějí na demonstraci podpořit deset pozměňovacích návrhů, které pro poslance připravili, aby se zmírnily dopady reformy na rodiny z dětmi, důchodce a zaměstnance. Požadují například zavést pro bohatší spoluobčany vyšší, tzv. páté daňové pásmo, nekrátit nemocenské dávky, zachovat dočasně krácený předčasný odchod do důchodu, ponechat současný systém výpočtu penze, do které se započítává i doba středoškolského studia.

K tomu Štěch řekl: "Některé návrhy vlády jsou dělány jakoby tesařskou sekyrou. To, že vláda navrhuje nezapočítávat do důchodu středoškolské studium a vysokoškolské jen z 80 procent, bude mít pro některé lidi dopad 800 až tisíc korun měsíčně. O tolik budou mít menší důchod, než by dostali podle současných pravidel. To bude hrozný skok a velký problém. Nedovedu si představit, jak se to bude řešit, až to lidé poznají ve svých peněženkách."

Dufek Právu potvrdil, že pokud vláda na odborářské požadavky nezareaguje, je připraven iniciovat vyhlášení generální stávky. "Pak uděláme všechno pro to, aby byla vyhlášena generální stávka," řekl. V této iniciativě ho neodrazuje ani dosavadní zdrženlivost představitelů ČMKOS: "Máme odezvu z organizací. Takže si myslíme, že bychom dokázali přesvědčit ostatní odborové svazy a odboráře, aby generální stávka byla skutečností," dodal Dufek.

ČMKOS sdružuje 35 odborových svazů, což představuje celkem 830 tisíc členů. Asociace samostatných odborů (ASO) sdružuje 200 tisíc členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám