Hlavní obsah

Německá banka Hypo Real je další obětí finanční krize, bojuje o přežití

Novinky, toh
Aktualizováno

Finanční krize si v Evropě našla další oběť. Německá finanční společnost Hypo Real Estate Holding oznámila, že se dostala do problémů. Bance mělo pomoci několik finančních institucí částkou 35 miliard eur (868 miliard korun). Jenže ty svůj záměr odřekly. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Hypo Real Estate je v Německu druhým největším hypotečním ústavem, který se zaměřuje na financování komerčních nemovitostí.

Článek

"Zamýšlený záchranný plán počítal s likviditou poskytnutou konsorciem bank. Ty se však svého záměru zřekly. Hledáme proto alternativní řešení,“ stojí v oficiálním prohlášení banky. Mluvčí instituce Hans Obermeier dodal, že společnost bojuje o další přežití a že situace je skutečně velmi vážná.

Hypo Real Estate je v Německu druhým největším hypotečním ústavem, který se zaměřuje na financování komerčních nemovitostí. Banka se kvůli globální úvěrové krizi dostala do potíží v polovině září a z firem, jejichž akcie se obchodují na burze ve Frankfurtu, je to první takzvaný blue chip, který požádal o pomoc při řešení krize vládu. Za blue chips se označují nejkvalitnější akcie na burze, jak uvedla ČTK.

Vláda by na záchranu Hypo Real poskytla 27 miliard eur, zbytek by dodaly soukromé banky. Evropská komise už záměr ve čtvrtek schválila.

Již v uplynulých dnech se do problémů dostalo několik finančních institucí. Například britská banka Bradford & Bingley musela být znárodněna. Stejný osud potkal i belgickou banku Fortis. Ta díky částečnému znárodnění dostala od vlád zemí Beneluxu finanční injekci ve výši 11,2 miliardy eur.

Na záchraně finančního systému se již pracuje

V pátek prošel v USA plán na záchranu tamní ekonomiky. Sněmovnou reprezentantů schválila zákony umožňující nalití až 700 miliard dolarů do finančního systému. Prezident George Bush následně návrh zákona podepsal. Plán už dříve přijal Senát. Oproti původní verzi, kterou Sněmovna odmítla v pondělí, obsahuje přijatý plán několik změn.

Současnou globální krizi začala řešit i Evropská unie. V sobotu se konal v Paříži summit čtyř nejvyspělejších států EU. Zde bylo dohodnuto, že rozpočtová pravidla Unie se musí krizi přizpůsobit. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy mimo jiné řekl, že v případě potřeby bude každá vláda jednat dle svého uvážení. Zároveň však své kroky bude koordinovat s ostatními státy sedmadvacítky.

Budoucnost nejistá

Krize se v posledních dnech ve velkém podepsala na akciových trzích po celém světě. Ty se na začátku týdne prudce propadly. I pražská burza cenných papírů zažila jednu z největších ztrát ve své histroii. Od středy se trhy poměrně stabilizovaly a rostly. Investoři totiž věřily v úspěch amerického návrhu na záchranu tamní ekonomiky. Přesto v pátek, ihned po přijetí zákonů, se americké trhy začaly opět propadat.

Americký index Nasdaq pak uzavíral se ztrátou 1,48 procenta, Dow Jones odepsal 1,50 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám