Hlavní obsah

Sarkozy: rozpočtová pravidla EU se přizpůsobí krizi

– PAŘÍŽ • Aktualizováno

Evropská unie přizpůsobí rozpočtová pravidla tak, aby mohla lépe reagovat na finanční krizi, která sužuje globální ekonomiku. Uvedl to v sobotu večer francouzský prezident Nicolas Sarkozy po summitu čtyř největších zemí Evropské unie. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso řekl, že pravidla se budou aplikovat tak, aby byla dostatečně flexibilní.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

V Paříži jedná italský premiér Silvio Berlusconi, německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér Gordon Brown.

Článek

Sarkozy mimo jiné uvedl, že jednotlivé státy se v případě potřeby pokusí podpořit bankovní instituce. Každá vláda bude jednat podle svých zásad. "Rozhodnutí ale bude koordinovat s ostatními státy EU," řekl na tiskové konferenci po summitu Sarkozy.

Na schůzce je vedle francouzského prezidenta také britský premiér Gordon Brown, italský premiér Silvio Berlusconi, německá kancléřka Angela Merkelová, prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet, předseda Evropské komise José Manuel Barroso nebo předseda takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Na summitu mimo jiné zaznělo, že je zapotřebí jednotné regulace a dozoru finančních trhů a jednotlivých finančních subjektů. Cílem setkání je pokusit se obnovit stabilitu a důvěru trhů.

Amerika svůj plán již má

"Paulsonův plán navrací důvěru, teď je třeba jej uvést do praxe," řekla k pátečnímu schválení amerického plánu francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová.

Americký plán počítá s napumpováním až 700 miliard dolarů, které by měly zachránit tamní ekonomiku. Prezident George Bush následně návrh zákona podepsal. Plán už dříve přijal Senát. Oproti původní verzi, kterou Sněmovna odmítla v pondělí, obsahuje přijatý plán několik změn.

Několik zdrojů blízkých evropským vládám v minulých dnech uvedlo, že Francie navrhuje vytvořit v Evropské unii záchranný fond, v němž by bylo asi 300 miliard eur (asi 7,4 bilionu Kč). Na summitu byl tento návrh francouzské ministryně financí zamítnut. Prezident Nicolas Sarkozy sám řekl, že o něm ani neuvažoval, protože si něco podobného nedokáže ani představit.

USA dají na krizi 3,5násobek českého HDP

Srovnání sumy 700 miliard dolarů (přes 12 biliónů korun), kterou vynaloží Washington na řešení finanční krize, s vybranými položkami:

:: Částka 700 miliard dolarů se rovná například ročnímu HDP Nizozemska a je 3,5násobkem celkového HDP ČR za rok 2007.

:: Celkový HDP všech zemí Afriky je odhadován na 800 miliard dolarů.

:: Na pokrytí částky 700 miliard dolarů by byly potřeba necelé čtyři rozpočty EU pro loňský rok.

:: 700 miliard dolarů je přibližná hodnota tržní kapitalizace dvou největších ropných společností světa, americké Exxon Mobil a čínské PetroChina.

:: Částku 700 miliard dolarů by mohlo zaplatit 12 boháčů, jakým je nejbohatší muž planety a zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates. Jeho majetek se odhaduje na 57 miliard dolarů.

:: Společný majetek 400 nejbohatších Američanů má hodnotu 1,57 bilionu dolarů, tedy přibližně dvakrát více, než je částka na americký záchranný plán.

:: Na válku v Iráku a Afghánistánu vynaložily USA od roku 2001 více než 800 miliard dolarů.

Jednání na mezinárodní úrovni budou pokračovat. V následujících dnech by se mimo jiné měli setkat ministři financí všech 27 členských států Evropské unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám