Hlavní obsah

Analytik: Finanční krize z 30. let by se neměla opakovat

Novinky, toh
Aktualizováno

Konec globální finanční krize je zatím v nedohlednu. Problémy se z Ameriky pomalu přelévají do Evropy. Analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky se čtenáři Novinek na on-line chatu ptali na pády akciových trhů i evropských bank. Hatlapatka byl hostem od 11 do 12 hodin.

Článek

Již několik týdnů se táhne americká ekonomická krize. Po pádu několika obřích finančních institucí - Lehman Brothers či Washington Mutual - však Sněmovna reprezentantů v pondělí smetla ze stolu návrh na záchranu tamní ekonomiky v podobě balíků ve výši 700 miliard dolarů.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Napjaté akciové trhy se záhy zhroutily jak domečky z karet a propady atakovaly mnohaleté rekordy. Obchodování s cennými papíry se srovnala během úterního odpoledne.

Vybíráme některé z dotazů čtenářů

Lze využít současného stavu akciových trhů k investování? (greenface)

Bezesporu. Akciové trhy se vždy v historii, a to bez výjimky, z krize po určité době dostaly a vrátily se na dlouhodobou růstovou dráhu. Nemám nejmenší důvod si myslet, že tentokrát tomu bude jinak.

Bude se opakovat situace jako byla v třicátých letech? (searchers)

Vidím zde jeden podstatný rozdíl. Ve světové ekonomice i přes krizi zůstává obrovské množství peněz, především v Asii (čínské fondy) a Blízkém východě (díky ropným příjmům). Kapitál tedy k dispozici je, otázkou jen zůstává, kdy se těmto investorům navrátí důvěra k investování. Proto si myslím, že důsledky této krize budou pro svět menší než tomu bylo ve 30. letech při Velké depresi.

Ovlivní současná krize ceny ropy? (novejaro007)

Ropa ze svých maxim klesla o přibližně 50 USD za barel i díky tomu, že se krize rozšířila a trh si uvědomil, že pravděpodobně sníží globální ekonomický růst, a tedy i spotřebu surovin včetně ropy. Z krátkodobého hlediska může ropě k růstu pomoci jedině výrazně oslabující dolar.

Kde jsou ony chybějící stamiliardy, které původně v systému byly? (info.crew)

Velmi jednoduše řečeno: banky investovaly do produktů, jejichž cena závisela na vývoji cen nemovitostí v USA. Poté, co ceny nemovitostí začaly po dlouhé době klesat, cena těchto investicí začala rapidně padat. Banky dle účetních pravidel musí cenu svých aktiv v bilancích přeceňovat dle tržní ceny, rozdíl vykazují jako ztrátu. Ztráty vedou ke snižování kapitálu a mohou vést k jeho nedostatku. Nenajde-li se nikdo, kdo by kapitál dodal (a v současné době je takových investorů minimum), banka čelí v nejhorším případě hrozbě krachu.

Jaká je funkce společností jako Fannie Mae, nebo Freddie Mac a v čem jsou tak důležité,že je Fed zachraňuje? Vyplatí se USA do těchto společností ještě investovat? (samsula13)

Obě společnosti byly zřízeny k podpoře soukromého vlastnictví domů v USA, první v roce 1938, druhá v 1970. Jejich úkolem je dodávat likviditu na hypoteční trh tím, že odkupují od bank hypoteční úvěry nebo za ně ručí, čímž bankám uvolňují ruce v poskytování dalších hypoték. V současné době tyto společnosti drží nebo ručí za více než polovinu všech hypoték v USA, jejich důležitost pro celý systém je tedy zřejmá.

Peníze investované do fondů ztrácí každým dnem hodnotu. Je dobré peníze ve fondech nechat a doufat, že se vše obrátí nebo peníze vybrat a smířit se ztrátou, která již vznikla? (gabca.bonnevoie)

Pokud jste své peníze investovali s vědomím, že je nebudete v blízké době potřebovat (jste dlouhodobý investor), doporučoval bych vydržet. Jsem přesvědčný o tom, že se vaše investice časem vyplatí, i když kvůli krizi to může trvat delší dobu, než jste si zřejmě představovali.

Lze očekávat neochotu bank a finančních institucí nepůjčovat peníze a neposkytovat v takové míře úvěry a hypotéky? (magicghost)

Ano, do určité míry lze očekávat, že i české banky budou obezřetnější v poskytování úvěrů, především těch rizikovějších. Na druhou stranu díky tomu, že české banky se zatím ve velkém nedostaly do fáze půjčování i velmi pochybným klientům, jako tomu bylo v USA, nemyslím si, že by byla změna jejich úvěrové politiky dramatická.

Může současná krize ohrozit vklady v českých bankách? (misa1205)

Jsem naprosto přesvědčen o tom, že se běžní občané nemusí obávat o to, že kvůli krizi přijdou o své úspory v bankách. České banky neinvestovaly do problémových aktiv, ani nejsou závislé na v současné době nervózním mezibankovním trhu. Nedokáži si představit důvod, proč by se měla kvůli krizi kterákoliv česká banka dostat do potíží. Navíc nesmíme zapomenout na pojištění vkladů do výše 25 tis. EUR, tedy cca 610 tis. Kč (i když pouze do max. 90%).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám