Hlavní obsah

EK chce levnější DPH pro služby, restaurace a kadeřnictví možná zlevní

Právo, Vladimír Čechlovský

Stravování v restauracích, kadeřnické a kosmetické služby, opravy oděvů a obuvi, praní a žehlení, zahradnické a další činnosti budou mít zřejmě od roku 2011 v Evropské unii výhodnější daňový režim a v některých zemích by tak mohly i zlevnit.

Článek

Vyplývá to z návrhu směrnice Rady, kterou nedávno přijala Evropská komise. V současnosti mají mít tyto služby podle směrnice základní, to je vyšší sazbu DPH, ale v mnoha zemích mají výjimku, což vytváří nerovnoprávné podmínky. Nově by bylo možné ve všech státech uplatnit sníženou sazbu.

Například v Česku musí být dnes tyto služby zařazeny do základní, to je devatenáctiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Rýsuje se tak šance, že by i v Česku mohly být některé z těchto služeb přesunuty do snížené, to je devítiprocentní sazby. Tedy do té, kde jsou v současné době u nás například potraviny, léky, veřejná doprava apod.

Cesta k této změně je ale ještě trnitá. Návrh směrnice totiž nejprve musí schválit všech 27 členských států EU. A dále, stát, který bude chtít snížení daně uplatnit, musí podle toho upravit svůj vnitrostátní daňový předpis.

V této záležitosti ale pak budou rozhodovat jak zájmy politické, tak zájmy veřejných rozpočtů. Snížení daně z přidané hodnoty by totiž znamenalo miliardové výpadky ve veřejných financích, a tak lze stěží předpokládat, že by Česko této možnosti ve větší míře využilo.

Svědčí o tom i opatrný postoj ministerstva financí. „Možnost snížení sazeb, pokud bude jednomyslně členskými státy schválena, by platila až od roku 2011, proto v současné době ministerstvo o žádné změně neuvažuje,“ sdělil Právu náměstek ministra pro daně Peter Chrenko.

Ministerstvo přesto ale schválení změny směrnice podporuje. „Členské státy by měly mít větší flexibilitu pro zavádění snížených sazeb na služby a zboží, samozřejmě za předpokladu, že to nepovede k narušení fungování vnitřního trhu evropských společenství,“ zdůraznil Chrenko.

Kde je dobrá šance

O některých změnách lze ale přesto předpokládat, že by je Česko využilo. Například opravy a renovace bytů a domů jsou u nás zařazeny na základě výjimky EU ve snížené sazbě jen do roku 2010 a poté hrozí, že se zvýhodněná sazba DPH uplatní jen u oprav objektů spadajících pod režim tzv. sociálního bydlení. To by řadu budov vyřadilo ze zvýhodněného zdanění.

Česko by nesporně uvítalo i zařazení dětských plenek do snížené sazby DPH. V současné době Česko sice již u nich využívá sníženou sazbu DPH, ale je to v rozporu s předpisy EU.

Podnikatelé rovněž vítají iniciativu EK rozšířit seznam zboží a služeb podléhajících snížené sazbě DPH, případně doporučují další úpravy. „Navrhujeme, aby na seznam byly zahrnuty i zprostředkovatelské služby vztahující se k zajištění osobní přepravy a hotelového ubytování,“ sdělil Právu například mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám