Hlavní obsah

Sklárny ve Světlé a Poděbradech končí, práci ztratí 1760 lidí

Právo, ČTK, pro
SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU
Aktualizováno

Ve sklárnách Sklo Bohemia ve Světlé na Sázavou a ve Sklárnách Bohemia v Poděbradech končí výroba, o práci přijde celkem 1760 lidí. Zachována zůstane pouze v sázavských sklárnách Kavalier a ve sklárnách Nový Bor, které zaměstnávají 3260 lidí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pec na výrobu olovnatého křišťálu ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou.

Článek

Oznámil to v úterý výkonný ředitel skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) Vlastimil Bažant.

Další osud skláren v Poděbradech a Světlé nad Sázavou bude podle Bažanta záviset na jednání insolvenčního správce. Výpovědi však prý zatím žádný ze zaměstnanců nedostane. Zároveň však nedokázal odpovědět na to, jestli zaměstnanci z těchto dvou skláren dostanou výplaty za září.

Obě sklárny jsou součástí skupiny BCT, která se v nyní potýká s nedostatkem provozního kapitálu. Vedení společnosti BCT požádalo o vyhlášení moratoria v obou firmách, které uzavřely výrobu.

Stát by mohl pomoci

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže by stát mohl podniku pomoci ihned. Finanční podporu, která by dočasně zajistila chod závodů, by zatím nemusela schvalovat Evropská komise. Zabývala by se až následným restrukturalizačním plánem, který by musela firma vypracovat po získání prvních peněz. 

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v pondělí veřejnou podporu pro firmu razantně odmítl. Podle Rudoleckého by mělo její schválení Evropskou komisí šanci na úspěch, pokud by firma ve spolupráci se státem připravila kvalitní restrukturalizační plán. Rudolecký připomněl, že v minulosti dostaly podobný typ pomoci například některé tuzemské ocelárny. Mohlo by jít podle potřeby o desítky milionů i miliardy korun, doplnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám