Hlavní obsah

Akcionáři Stelly schválili vznik největšího pivovaru na světě

Akcionáři belgického pivovarnického gigantu InBev odsouhlasili převzetí amerického konkurenta Anheuser-Busch. Podle agentury Reuters padlo rozhodnutí o koupi podniku za 52 miliard dolarů v pondělí na mimořádně schůzi akcionářů v ústředí InBevu. Ke vzniku největšího pivovaru světa zbývá jen posvěcení akcionářů amerického pivovarů.

Článek

Na pondělním zasedání se také rozhodlo o změně názvu podniku na Anheuser-Busch InBev. Podle CNN společnost rovněž navýšila kapitál o deset miliard dolarů.

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Mezi jeho hlavní značky patří Stella Artois, Beck, Bass nebo brazilská Brahma. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi patnáctiprocentní podíl.

Anheuser-Busch kontroluje téměř polovinu amerického trhu s pivem a jeho značka Bud Light je nejprodávanější v USA. Kvůli značce Budweiser vede řadu sporů s českobudějovickým Budvarem.

Společnosti Anheuser-Busch a InBev loni vyrobily celkem 460 miliónů hektolitrů piva a utržily 36,4 miliardy dolarů. Sloučená skupina bude jedničkou na všech pěti největších trzích s pivem na světě, tedy v Číně, Spojených státech, Rusku, Brazílii a Německu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám