Hlavní obsah

VIDEO: Finanční krize se z USA přenesla do Evropy, banky se hroutí

Novinky, DPA, BBC, aš, Financial Times
LONDÝN/BRUSEL
Aktualizováno

Americká úvěrová krize začíná dopadat i na Evropu. Postižena byla významná belgická banka a pojišťovna Fortis, německý ústav Hypo Real Estate a britská banka Bradford & Bingley. Ta byla stejně jako belgický ústav částečně znárodněna.

Foto: Francois Lenois, Reuters

Ústředí banky Fortis

Článek

Bance Fortis působící v zemích Beneluxu pomohla Evropská centrální banka a vlády Nizozemska, Belgie a Lucemburska. Poskytly jí 11,2 miliardy eura, aby ji zachránily před pádem. Belgie poskytla 4,7 miliardy eur, Nizozemsko 4 miliardy a Lucembursko 2,5 miliardy. Za to získaly 49procentní podíly v divizích na svých územích.

K částečnému znárodnění podotkl belgický premiér Yves Leterme: "Byli jsme odpovědní, neopustili jsme vkladatele.“ Podle dohody část banky převezme holandská banka ABN Amro.

:. Ústředí banky Fortis foto: Reuters/Francois Lenois

Akcie banky Fortis poklesly na nejnižší hodnotu za posledních deset let. Fortis ale problémy popíral i poté, co jeho zisky za prvního půl roku poklesly o 41 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Fortis byl jedničkou mezi belgickými bankami a dvojkou v sousedním Nizozemsku.

Hypotéky položily další britskou banku

Britská banka Bradford & Bingley byla kvůli krizi na hypotéčních trhu částečně znárodněna podobně jako už dříve hypotéční ústav Nothern Rock. Hypotéky za 50 miliard liber byly převedeny na stát. Aktiva a síť dvou set poboček koupí podle dohody z pondělního rána španělská banka Santander, která nedávno získala další britský ústav Alliance & Leicesters.

:. Pobočka Bradford & Bingley v Birminghamufoto: Reuters/Stephen Hird

Banka ujistila klienty, že jejich úspory nejsou ohroženy. "Můžeme ujistit zákazníky, že jejich vklady jsou u Bardford & Bingley v bezpečí,“ řekl mluvčí ústavu Tony McGarahan. Podle ministryně financí Yvette Cooperové budou "adekvátně chráněny“.

Podle expertů byl krok nutný, protože kvalita hypoték byla ještě horší než u Northern Rock.

Vůdce konzervativců David Cameron labouristy za převzetí banky kritizoval. Znárodnění by mělo být posledním krokem. Podle něj nemohou toryové zachraňovat banky za peníze daňových poplatníků.

Kromě Northern Rock na úvěrovou krizi doplatila i HBOS, kterou převzala banka Lloyds.

Peníze získá i propadající se německá Hypo Real Estate

Finanční injekci musela dostat i německá hypotéční banky Hypo Real Estate. Poskytnuty jí byly krátkodobé i střednědobé úvěry v řádech miliard eur. Částka ale nebyla zveřejněna. Pomoc se týkala celého holdingu včetně jejích dcer. Podmínkou je, že už společnost nebude žádat o další pomoc.

Ztráty Hypo Real Estate převedla na svou dceřinou společnost DEPFA, protože banka kromě ztrát vykázala i zisky a existují tak šance na její uzdravení. Banka v roce 2008 kvůli ztrátám na trhu hypoték nevyplatila žádnou dividendu. Akcie banky se propadaly.

V USA se zatím nepodařilo dosáhnout politické dohody, která by umožnila zřídit speciální fond na odkupování špatných akcií, do něhož by mělo být přesunuto 700 miliard dolarů ze státního rozpočtu. V nejistotě kvůli dohodě, kterou odmítá část republikánů, byť s návrhem přišla Bushova administrativa, klesaly v pondělí i asijské trhy. Japonský index Nikkei kolem osmi promile, hongkongská burza ale o dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám