Hlavní obsah

Bush věří, že Kongres záchranný plán pro banky schválí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident George Bush v pátek vyjádřil přesvědčení, že i přes neshody na podrobnostech záchranného plánu pro finanční sektor bude legislativa Kongresem v nějaké podobě přijata. "Schválení balíku prosadíme," uvedl Bush ve stručném prohlášení.

Článek

Debata o schválení plánu podpory amerického finančního systému v Kongresu se v noci na pátek zkomplikovala a někteří začali mluvit o kolapsu jednání. Velké výhrady má zejména část republikánů, kteří jsou proti tomu, aby vláda použila tak obrovské sumy od daňových poplatníků na záchranu soukromých investorů.

Podle prezidenta se dalo očekávat, že jednotliví zákonodárci budou s různými částmi plánu nesouhlasit. Dodal však, že nutnost zásahu si uvědomují všichni. "Nikdo nezpochybňuje, že něco podstatného se musí udělat," uvedl Bush

Vláda o víkendu předložila Kongresu návrh podpory finančního systému, na který má být vynaloženo až 700 miliard dolarů (až 11,6 biliónu Kč). Těmito penězi mají být od finančních institucí vykoupena neprodejná hypoteční aktiva, která stahují finanční firmy do těžkých ztrát a ohrožují stabilitu celého systému.

Krize si vybírá další oběti

Například lídr demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová pro televizi ABC News uvedla, že doufá, že návrh bude přijat během následujících 24 hodin, protože je nezbytný.

Jen za posledních dvacet čtyři hodin si krize vybrala další oběti. V pátek dopoledne evropského času oznámila největší americká spořitelna Washington Mutual, že zkrachovala. Účty jejích zbývajících klientů ve výši 1,9 miliard korun převzala banka JP Morgan Chase.

Banky se snaží minimalizovat své výdaje, proto například HSBC oznámila, že propustí více než tisícovky svých zaměstnanců. Dále například Bank of England, Evropská centrální banka či Švýcarská centrální banka se rozhodly uvolnit v nejkratší době desítky miliard dolarů, aby se pokusily zmírnit dopady současné krize. Mnoho bank se stále potýká s problémy, zejména s propadem svých akcií. Cenné papíry britské banky Bradford & Bingley ztratily dalších dvacet procent. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám