Hlavní obsah

Zastupitelství zastavilo vyšetřování Krejčířova údajného podvodu s Čeprem

– PRAHA

Vrchní státní zastupitelství zastavilo vyšetřování údajného čtyřmiliardového podvodu ve státní strategické firmě Čepro. Mezi hlavní aktéry případu patří uprchlý kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř a někdejší šéf Národního bezpečnostního úřadu a pak společnosti Čepro Tomáš Kadlec. Zastavení stíhání navrhovali státnímu zastupitelství i policisté.

Článek

"Můžu to v tuhle chvíli pouze potvrdit, nic víc," řekla Hospodářským novinám mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová

Kadlec měl jako šéf státního podniku Čepro, který provozuje čerpací stanice a přepravuje a skladuje ropné produkty, uzavřít nevýhodnou smlouvu na dodávku pohonných hmot se společností Loricus. Podle obvinění se prý Čepro chystalo smluvené množství pohonných hmot neodebrat, a stát by tak musel měsíčně platit stamiliónovou pokutu.

Podle vyjádření úřadů měla škoda dosáhnout čtyř miliard korun.

Znalecký posudek se postavil za obviněné 

Zastavení stíhání navrhli podle informací Práva už v červenci policisté, nepodařilo se jim sehnat důkazy, že se podvod stal či měl stát.

Jeden ze znaleckých posudků dokonce tvrdil, ža smlouva mezi oběma společnostmi Čepro neznevýhodňovala, ba naopak. Kdyby došlo k její realizaci, stát by na tom vydělal.

Celou kauzu Loreta provázely už od samého počátku chyby i vážné rozpory mezi policisty, státními zástupci a advokáty, ale i podivné události. Například domnělá sebevražda klíčového svědka, někdejšího manažera Čepra Milana Pelcla. Právě on měl mít přitom detailní informace o machinacích v této státní firmě.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie: Kadlec úplatek od Krejčíře nevzal

Policie po dvou letech zbavila někdejšího šéfa Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Tomáše Kadlece podezření, že dostal dvoumiliónový úplatek od podnikatele...

Výběr článků

Načítám